2021

27 jan: Idag kom svaret från SVA att Bell är fri från GR_PRA 1 och 2.

27 jan: Flera gånger i veckan tar vi promenader med vår kompis Ingela och hennes fyra hundar som är th på bilden. Skönt att kunna vara ute under dagen ljusa del.

Hundar12

20 jan: Eld och Tia tränade jag den här gången i lydnad med vår grupp som ses varannan vecka. Skönt att vara inomhus och mycket bra med miljöombyte för hundarna.

Fr vä Eld, Tia, Vittra, Elda och svarten Storm

Träning

Tv Snart 14 åriga Tultgårdens Solljus (Mitra) mår bra i snön i Östersund. Bilden th är Tultgårdens Zolo av Friheten som är 13 år.

MitraZolo

Äntligen snö och jag åker oftast spark med hundarna. Fint före och hundarna tycker det är kul med fart. Jag har sele på dem o försöker nu få de förstå att de får dra. 

vinter12

 

2020

18 dec: Kanel släpar alltid med sig pinnar till huset, men hon tar väl hand om dem. 

 De vaktas noga och används sen som kudde.

Kanel.pinne

18 dec Dotter av Friheten (Vittra) är ögonlyst ua och nu även testad fri PRA 1 o 2. 

vittra3.2020

21 okt: Bell är på viltspårsträning hos Monica Floge. 

Bell,spår1

21 okt: I väntan på vintern och sparkföre tränar jag hundarna med en 70-årig gammal sparkcykel. Hundarna travar fint bredvid och jag får motion.

spark3

5 okt: Dagur av Friheten har klarat antagningsprovet inför utbildning att bli assistanshund.

Dagur2020

Dagurs bror Dex av Friheten har genomfört BPH med godkänt skott.

Dex.BPH

27 aug. Idag åkte vi buss till Norrtälje med kompisarna Kerstin o Truck. Eld fixade allt med glans. Både att gå bland mycket folk, nya hundar och äta på resturang.

Eld8.2020Eld9.2020

25 aug: Jag, Kanel och Eld har börjat kurs på Häverö BK. Kursen är inriktad mot inlärning av grunderna och inte så mycket momenten. Blir bra för mig som tränar mycket moment. 

kurs

13 aug: Härliga sommarbilder med Bell och Kanel som hoppar från bryggan. Dotter av Friheten har blivit duktig på att simma ut, apportera och leverera in apporten till matte Monica hand.

Vittra1år

Bell.hoppKanel.hopp

7 aug: Nu har vi röntgat sex Tultgårdare som var dryga året. Fem fria och en B-C-höft blev HD-resultatet. Alla sex fria armbågar. Tv Astis af Roslagen, Esabro-Egil, Dex av Friheten och Ask af Roslagen.

Röntgen2020

 Dotter av Friheten har A-höfter och ED ua. Jag är så glad åt resultatet för planerna är att "Vittra"  ska visas på utställning, bli viltspårschampion och jobba med workingtest/jaktprov. Senare kanske även bli mamma.

Vittra1

2 augusti beskrevs FBR sju Tultgårdare. Resultaten var allt från att inte genomföra alla stationer till att fixa hela testet. Kanel, Dotter av Friheten, Astis och Ask af 

Roslagen och var på bra humör och genomförde alla 11 stationer.

Den tunga apporten som Kanel bär väger 3,5 kg.

FBR1FBR3

 Syskonen Esabro Elda och Endis. Elda hämtar den långa apporten och Endis kollar in en apport som dras i osynlig lina och sen ska apporteras in.

FBR9FBR8

Syskonen Ask och Astis af Roslagen jobbar med tunga apporten.

 FBR10.kanelFBR6

Dotter av Friheten väntar på söket. Hunden får se när söket läggs ut men apporterna plockas upp direkt. Hunden skickas sen ut på det "tomma" söket. Vi får då se hundens uthållighet och hur hunden lägger upp sökområdet.

FBR4 

 Rospigan Orissa väntar på att få apportera den långa apporten på ca 1 meter.

FBR7

Sista momentet är två skott. Hunden ska lugnt sitta och inte reagera på ljudet. Astis af Roslagen klarar det perfekt och är intresserad av skytten.

Assi1

 

14 juni: Idag har det varit en stor dag för Eld. På em lek med en colliepojke som är lika gammal. På kvällen var det mycket lek med en gråhundsflicka och en lagottoflicka, båda två är en vecka äldre. Han har sovit gott inatt.

Eld7

8 juni: När jag tittar ut o undrar vad Eld är ser jag en liten pojke sova vid hundhuset. I natt har han sovit inne för första ggr. Eld har sovit med Briskullen tidigare. Han sov i 8 timmar, inte ett ljud i natt. kl 5.30 var jag tvungen att kolla då tittade han nyvaket upp.

Eld5.20

24 maj: Kanels mormor Tultgårdens Solkatt (Kryss) 13 år var på besök. Härlig hund som har så många goda kvaliteer. Hon har tävlat på jaktprov med 1:a pris och har 1:a pris på nationell utställning. Solkatt har också ett utmärkt temprament och varit en fantastisk mamma.

Kanel.kryss

10 maj: Min kompis Lisa och jag åkte till Sala och tittade ut vår nya pojke som snart är 6 veckor. Av sex pojkar var valet lätt, vi båda föll för "Eld" som han kommer att kallas till vardags här hemma.

Eld2.20

Eld1.20

23 april: Varning för ormar. De sägs att det är ett ormår. Dotter av Friheten (Vittra) var ute och tränade apportering och under söket blev hon biten. Vittra blev snabbt dålig. Hon är nu intagen på Albano djursjukhus för smärtlindring och vätskas upp med dropp.

Vittra.orm

22 april: Kanel tränas nu i apportering både på land och i vatten. Hon har också lärt sig ett nytt moment i lydnaden som heter "vittringspinnen" (hon får bara hämta den pinnen jag har hållt i under 10 sek, pinnen läggs sen bredvid andra pinnar som inte har någon vittring) jag sänder henne framåt och hon väljer då den jag hållt i.

Kanel.apport4

29 mars. Nu när  tävlingarna är inställda hittar vi på andra saker på helgerna. Vi åkte till sommarstugan förra helgen där jag gick till klubben o tränade lydnad. Nu är vi hos dottern där det finns många ankor. Tia är mycket intresserad av att få apportera några. Att mysa med Rut är mysigt. Bris mage börjar bli stor nu. Snart är det dax. 

7BDC6575-4F44-46CE-B546-7BADACE657077A689B42-DE5B-407B-BDA5-B210A54113E4

B2A5BB9E-0B74-4168-B4A6-208DA015731ADDA1C2C6-A14E-4B19-89B2-9CC5856861AB

28 febr: Ny träningsdag med Tia och Vittra som jobbade på bra med markeringarna idag. De markerade, de fann, de bar och lämnade av sina dummies på rätt sätt. Bris är mamma till både Vittra och Tia. Vi tränade också lydnad med Kanel som ska upp i ny klass. Rutan, kon, läggande under gång och stående är nya moment för henne. Vittra tränas för att starta på workingtest och ska gå viltspårprov i maj.

Vittra har bra fart både ut och in till matte Monica.

Vittra.8mån

Tia gillar att apporterna men bjuder in mig och lämnar av apporterna fint.

Tia.apport2

8 febr: Idag har Cassy av Friheten (bilden) och Rospigan Ebbis(Bell) tränat viltspår.

cassy.spår

30 jan-1 febr Två dagars lydnadsträning. Både Kanel och Lyx tränar jag inför tävling. Först i Norrtälje i ett ridhus under fredagen. Kanel hade svårt med koncentrationen i denna nya miljö. Allting hörs i ett tyst ridhus. Dörrar som slås igen och människor på läktaren som pratar. Lyx däremot brydde sig inte alls utan jobbade på med glädje. På lördagen hade Häverö träningstävling.  Både Kanel och Lyx jobbade på bra på planen, även platsliggningen i regn fixade Lyx bra.

kanelridhus

22 jan: Under de två första veckorna har vi haft fullt hus med hundar. Tre-fyra extra hundar har bott här nästan samtidigt. Någon åker hem och nästa dag kommer en ny fyrbent kamrat. Idag är det tre extra hundar här men ikväll kommer Ask af Roslagen hit också. De tre till höger på bilden är inackorderingar. Fiffi av Friheten(grå i huvudet) Birk från Kullen(längst fram) och den ljusa i mitten är Storm

åttahundar

17 dec.

Vi har nu varit på en långresa en månad, ända bort till Australien med några stopp bla i Bankkok. Snälla underbara människor har haft hand om våra hundar. Lyx har bott med Rospiggen Ole och matte Lotti i Skärplinge. Kanel bott med sin mamma Marabou, syster Jazz och fam Lange i Storvreta. Bris var med sin släkting Freja av Friheten och matte Monica i Storvreta. Bell och Tia bodde med Bus och Tias syster Cassy av Friheten i Riala med matte Camilla och husse Bjarne. Allt gick så bra och hundarna trivdes i hemmen.

Alla hundar badade under protest inför sin vistelse.

lyx.bad

25 nov: Bell och Lyx har varit på ögonlysning hos veterinären. Ögonen var klara och friska. Att sitta stilla på bordet i det mörka rummet var de duktiga på. Passade på och väga dem och båda vägde runt 25 kg.

ögonlysning

6 nov: Nu tränar Bell viltspår och har gått tre spår på ett bra sätt och är mycket intresserad av spåret. Hon nästan krossar skånken när hon finner den.

Bell.klöv

Kanel kan nu både närsök och stora sök med dummies. Bra fart, både ut och leta på stora söket och lämnar av bra till mig. Närsökssignalen börjar sitta nu.

KanelNärsök

27 okt: Vi träffades på fm och tränade apportering med Ask af Roslagen, Dotter av Friheten, Esabro-Elda och Kanel. Hundarna hade utvecklats sen sist. Alla hämtade sina dummies på ett bra sätt. Vi hjälper varandra framåt och tränar moment som är svårt att träna ensam.

Mitt på dagen kom andra Tultgårdare från valpar till vuxna hundar och hälsade på. Vi blev till sist 17 golden och en "Pim".

18hundar

Ask af Roslagen (Leo) är mycket apporteringsvillig.

Ask.af.friheten

Kanel har blivit duktig på sök. Idag tränade vi bara markeringar när jag fick kasthjälp.

  • 73CBD05E-1EA1-4EB9-8CA5-27BA8500F819

Kanel.apport1kaffe

10 okt: Golden är ju så fina mot varandra. Nu bor två extra hundar hos oss och mina delar så gärna bädd med dem. Morgonbild 6.00 efter promenad och frukost.

Hundar6

29 sept: Bris med sin 5 mån dotter Tultgårdens Dotter av Friheten (Vittra)

bris.dotter

Tre generationer fr vä Bris barnbarn Dotter av Friheten, dottern Canarie av Friheten och mormor Bris av Friheten.

tregenerationer1

19 sept: Vi är några stycken som träffas och tränar kontakt och apporteringsövningar.

Yngst i gänget är Esabro-Elda och Dotter av Friheten. Här hämtar Elda en liten apport till matte Anneli.

Elda.13 vElda.apport

Assi af Roslagen och matte Berit har som mål att starta på jaktprov i framtiden. Med stor apportlust och fart apporterar Assi sin dummy.

AssiAssi.apport

Jag tränar Kanel som gjort framsteg med avlämningarna. Hon älskar att apportera.

Kanel.avlämning

25 aug: På Skk utställningen träffade Kanel en stor varghund. Hon blev så liten bredvid pojken som vägde 80 kilo. Kanel satte hanen på plats ändå när han försökte nosa på henne.

kanel.varg

1 aug: Dogparkourkurs är nu slut. Sista dagen fick vi jobba lite mer än hundarna. Vi hade också kapplöpning med vår hund om vem som sprang fortast till leksaken. Alla hundar vann förstås. Trevlig nytt sätt att umgås med sin hund. Det har varit nyttig kurs för Kanel.

pan.c9pan.c8

30 juli: Kanels mamma Tultgårdens Mm Marabou och pappa Sörbäcks Colorful Quatro kom på besök. Kanel är mycket lik sin mamma.

Kanel.släkt

15 juli: Kanel och jag har börjat på Dogparkour kurs. Samarbetsövningar och att jobba sida vid sida med andra hundar. Banan består av ca 15 olika övningar och vi använder också skogen som bana. Stå på stubbar, stenar och klättra på trädstammar.

pan.c2pan.c3

pan.c1

24 juni: Att komma till stugan och få simma varje dag är sommarens höjdpunkt.

26cc042f-9862-4c8a-b799-032bf280bcf94

16 juni: Hundarna och jag firade att jag har fått sommarlov. SM i vallning gick i närheten och vi tillbringade några timmar med att se Bordercollies jobba i värmen. Kanel och Lyx var så intresserade och tittade också hela tiden på hundarna/kvigorna som vallades.

vall2

vall3vall1

24 maj: Flera gånger om dagen utforskar vi vår kulle. Alltid kan de jaga någon fågel eller ekorre som retar dem. De letar i buskar och snår. Att gräva efter sork och rötter är också populärt. Så här ser det ut när vi är ute.

skogen

skog.2skog.3

Till slut hittar vi vårt "Kullentroll"

skog1

21 maj:  Nu är Kanel ögonlyst utan anmärkning och har A-höfter och är ua på armbågarna. Skönt att äntligen få svar efter att ha haft henne ett år. Vi har börjat träna på några lydnadsmoment och lite apportering med dummies.

  Kanel.huvud

30 april: Årets första bad var efterlängtat. Bris, Kanel och Tia kastade sig i och simmade.

Gisen.2019

21 febr: Lisa Lange kom på besök och konstaterade att det kommer att bli småttingar här i mars. Många hundar idag igen, alla ville kolla vad som fanns i hinken.

Lisahundar

Vi passade på att ta ett familjefoto på Mm Marabou med tre av sina avkommor. 

Tv: Mamma Marabou, i första kullen Soliga Malört, från 3:e kullen Soliga Kanel och från 2:a kullen Soliga Saltört.

M.barn

20 febr: Sportlovsvecka med tre extra semesterhundar. Här på daglig promenad med kompisar. Vi har nio hundar, Ingela har fyra hundar och Gunilla har Bamse. Bra träning med olika raser när alla får vara lösa och leka runt medan vi fikar tillsammans efter promenaden.

hundar5

17 febr: Rospigan Ebla har blivit antagen för att utbildas till Vårdhund. Grattis till er. Ebla har  Oxundas "Vilja" som mamma och Tultgårdens Kompis Risk som pappa.

ospigan EblaEbla.intyg

17 febr: Tultgårdens Saltört bor hos oss under några veckor. Han är fantastisk duktig på att hjälpa till med att bära hem ved efter Alfrida då vi fick ca 25 träd att ta reda på.

Jambo.bärJambo

26 jan: En lång härlig sparktur på 1,5 mil i ett underbart vinterlandskap. Hundarna njuter av farten och springer så fint bredvid. Efteråt blir det tyst i huset.

spark.2sparkvila

21 jan: Härliga vinter med sol och kyla. Hundarna stormtrivs i snön, leker tafatt, gräver grottor i snön och framför allt, de är rena!

vinter18

7 jan: Efter stormen har vi en del att ta hand om. 22 träd föll under natten., men det kommer att bli några till innan vi fått ner de som hänger i andra träd. Arne jobbar för fullt med motorsågen och jag drar ris och eldar. Hundrarna gillar att vara med, men vi har en del stora rotvälter som vi jobbar med att få tillbaka. Hundarna kan inte låta bli att gå ner i dem.

stormenstormen1

 2018

31 dec: Årets sista dag i fint sparkväder. Jag o hundarna kan åka hur långt vi vill på fina släta vägar. Hundarna springer fint vid sidan och njuter lika mycket som jag. Nu ser jag framemot ett fint nytt hundår med valpar, tävlingar och många fina dagar med de fyrbenta.

2 dec: Nu känns det mörkt och lite tråkigt i regnvädret. Skönt för mig som ändå kan vara med hundarna på em eftersom jag jobbar mindre nu. Jag har valt att inte vara ute så mycket med andra hundar då det varit så mycket kennelhosta. Skulle vara skönt att slippa ifrån det eftersom det är så smittsamt. Det blir mest promenader o ibland lite träning. "Lyx" har fått intensivträning i momenten vittringsapport och dirigering (sitt,ligg och stå på avstånd) utan att röra sig framåt. Ibland går vi ut o kör lite apportering som hundarna älskar.

Gissa.apport

Den här veckan har vi 11 vuxna golden. Fem av dem är "semesterhundar" och de andra är våra egna. De är så bussiga mot varandra, inget morr eller bråk. De är lättsamma att ha och följsamma när vi är ute. 

Mångahundar2018

17 okt: Morgonpromenad med 10 hundar går bra. Kanel är inte yngst i det här gänget utan får snällt gå själv, även om hon vill upp i vagnen. Det är taxen Set och Ridgebacken Brian som är unga och får åka i vagnen.

tiohundar

5 okt: Kanel har verkligen charmat husse. Varje kväll är det gull i soffan, något som ingen av våra andra hundar lyckats med. Lite bevis från den här veckan.

IMGP4707IMGP4662

IMGP4708

5 okt: Mamma Marabou kom på besök. Kanel är så lik sin mamma både till utseendet och i sättet när Marabou var liten. Rätt bestämmande flicka!

IMGP4743

8 sept: Idag var jag funktionär på vår klubb som hade Rallylydnadstävling. I avancerad- klassen startade Tultgårdens Mm Choklad-Kola med matte Kickan. Det var små, mellan och stora hundar blandat. Kul att få se olika raser tävla.

chokladkola1

29 aug: Härligt med ledig dag mitt i veckan. Hundarna och jag tog en promenad till våra Ridgeback kompisar som har sjötomt. Kanel ville gärna åka i sin vagn och spara på krafterna till leken i sjön.

kanel4mån

 Bell är en klurig hund som idag kom på att använda badstegen för att komma upp på bryggan. 

Bellbadstege

15 aug: Nu har vi flyttat hem från stugan och Kanel har på några dagar lärt sig "hundgränsen" in till köksbordet. Hon börjar förstå det bra nu. Lätt för att lära sig.

kanel15veck

27 juli: Kanel och jag hälsade på mormor Kryss som bor med matte Carina och husse Klas. De har sin sommarstuga nära oss. Tultgårdens Solkatt som hon egentligen heter är nu 11 år men ser ut som en undgom i kroppen. Otrolig hund som verkligen har alla egenskaper jag önskar mig ev en reteriever.

kryss.kanel

Th är det Kanel som simmar för första gången med rätt teknik redan från början.

ingela3kanel.simmar1

10 juli. De vuxna hundarna o jag gjorde en tur till Grisslehamns klippor. Vacker omgivning och skönt svalkande hav. Vi hoppade från sten till sten tills tills svetten kom, då badade vi. I bakgrunden är det Ålandsbåten som går till Eckerö.

grisslehamn18

8 juli: Kanels första båttur tog hon med ro. Vi åkte ner i Väddöviken och genom kanalen. Många båtar runt oss, men Kanel var hur cool som helst. Även när båten slog mot vågorna brydde hon sig inte. Vi stannade vid Elmsta, tog en promenad till affären och åt mjukglass, något som hon gärna delade med oss.

kanelbåt2

6 juli: Idag har vi tränat vattenapportering. Hundarna simmade med bra teknik och var överlyckliga när de var deras tur. Att vänta på sin tur var dagens tråkigaste moment.

Här hämtar Lyx och Tia apporter åt mig.

Bell.apport1Tia.apport5

Bell älskar verkligen att simma. Bra överlämningar av apporten till mig, men hon behöver tränas mycket på att stanna kvar och vara stilla vid kast av markeringen.

hemsida1

25 juni: Vi har nu flyttat ut till sommarstugan. Idag var vi på Häverö BK och tränade inför nästa tävling den 7 juli. Kanel var med och satt med de andra hundarna och tränade passivitet medan hundarna tränades.

träning.häverö

21 juni: Nu har alla valpar åkt till sina nya hem. Vår Kanel får nu träna på att vara ute ensam med de stora hundarna. Jag höll koll genom fönstret och efter en liten stund låg hon och sov på trappen med de andra hundarna.

Kanel.trapp

17 juni: Idag har vår lilla nya familjemedlem "Kanel" fått följa med på promenad. Barnvagnen var förstås med, Kanel tyckte det var helt ok att sitta i den.

kanelvagn

17 maj: Härliga baddagar för hundarna. Simma simma och åter simma älskar verkligen min hundar.

bad

Hoppa från bryggan är ingen konst och simma långa turer tillsammans gillar de. Det svåraste är att få upp dem från vattnet. Upp och ner precis som barn.

bad1bad2

2 maj: Nu har vår fantastiska Höghedens Lors Mac Leod fått somna in. Hans temprament har ärvts av hans avkommor. Vår lilla valp Kanel är är en barnbarnbarn till Mac. Mac blev drygt 14 år gammal och varit en underbar vän och tävlingskamrat.

mac

14 april: På TV4 går nu en reklamfilm från BRA-Bromma. En flygpassagerare kommer in i terminalen och möts av en springande golden. Hunden heter Tultgårdens Smarta Kaos och är född 2013 här hos oss.

3 april: Jag får ofta frågan att hundarna är så lika och hur jag kan skilja dem åt. Bakifrån när det är mörkt ute kan jag ta fel, men titta på bilden så är de olika.

alla

21 mars: Idag kom ett härligt svar från SKK med Bus röntgenresultat. Bus fick B-höfter och fria armbågar. Det har varit en spännande vecka innan resultatet kom. Tias syster Cassy av Friheten röntgades samtidigt och fick A-höfter och fria armbågar.

Bus 1 år

16 mars: Bell ögonlystes på Albano i Stockholm. Hon är nu både höft och armbågsfri. Har också helt rena och fina ögon, fri från sjukdomar. Ska bli kul att ställa ut henne. Jag har också anmält henne till en kantarellsöks kurs. Blir något nytt för mig också.

Bell.2

11 mars: Det är min 62 åriga födelsedag idag. Dagen firas med valpar, nio vuxna hundar och med mannen. Kalas var det igår. Vi har tre inackorderingshundar nu så flocken är stor.

nio.hundarmånga

22 febr: Den här veckan har jag haft sportlov. Kallt men med underbara soldagar och milpromenader varje dag. Jag har också åkt skidor och spark med hundarna. Vi har sovit gott om nätterna!

gisen

Lekkamraterna Ridgebackerna Eddie och Stella är roliga att springa ikapp och leka med.

gisen2gisen3

15 febr: Friluftsdag med skolan i strålande vinterväder. Hundarna fick följa med till Fjällnora friluftsgård där vi pimplade, åkte skridskor, spark och skidor. Hundarna kunde sträcka ut i galopp bredvid sparken.Vi grillade hamburgare som hundarna naturligtvis fick smaka av eleverna.

skolan

9 febr: Nu när hundrummet blivit valprum under några veckor är det ont om liggplatserna. Mamma Vilja delar bädd med dottern Bell.

viljabell1

19 jan: Tultgårdens Zicko bor hos oss nu ett par veckor och idag kom brorsan Zingo och hälsade på. Pojkarna  som nu är 10 mån gamla lekte härligt med varandra, precis som om de kände igen sin bror. Den minsta pojken i kullen Zingo var kraftfullare än sin bror Zicko, Zicko var högre och hade tunnare benstomme. De är lika varandra, fast ändå olika i typ.

Huvudbilden tv är på Zingo.

,zingo.huvudzicko.zingo1

1 jan: Vår gamla hane Mac (Höghedens Lors Mac Leod) som bor sen flera år tillsammans med sin kompis Ceasar. Ceasar använder alltid honom som säng och Mac gillar det. Mac är pappa till flera underbara kullar. De har ärvt hans fina temprament. Nu har Mac hunnit bli 14 år. Vi får hoppas han hänger med ett tag till.

mac.ceasar

2017

Skickade in denna bild till en "julbildstävling" och bilden vann första pris. 500 kr att handla Husses foder/hundsaker för. (Valpen är Tultgårdens Cassy av Friheten 6 v gammal)

jul.cassy 

12 dec: Nu har Tuffa Tuffi fått somna in. Hon blev nästan 15 år. En fantastisk tik som tagit hand om sina valpar på ett underbart sätt. Hon har bott tillsammans med sin dotter Chika av Friheten i sju år och de har haft ett fint liv på en bondgård sen hon blev pensionär. Här hemma har vi både barnbarnet Bris av Friheten och Tuffis barnbarnsbarn Canarie av Friheten. Båda  med lika fint temrament som Tuffi. På bilden sitter Tuffi th med sin dotter Chika tv och sina barnbarn Bris och Sol som är valpar på bilden.

 familj

5 nov: Godissök tycker hundarna är kul. Högt gräs eller i skogen är bra för då måste hundarna ner i backen med nosen för att få vittring av godiset. De tävlar med varandra för att få så mycket godis som möjligt.

sök

30 okt: Vi fortsätter våra dryga mils långpromenader varje vecka. Oftast träffas vi på kvällar och nu har det blivit mörkt. Vi är många som hjälps åt att skrämma bort vildsvinen som vi hör o finns runt oss, även  en björn som varit bakom huset. Sista veckan har även en varg setts flera ggr här i Edsbro. Känns lite väl mycket "vildmark" nu.

hundar10 

16 okt: Sommaren har kommit tillbaka några dagar och vi simmar både dag o kväll. Hundarna älskar att leka runt i vattnet, th simmar mamma Vilja med do ttern Bell sida vid sida.

sim.lekvilja.bell

18 grader varmt o hundarna fick ta ett sista kvällsdopp det här året.

kvällssim

12 okt: Idag är både "Vilja" och "Storm" ögonlysta igen på Albano Stockholm. Vilja har också tagit prov på PRA I o II och är fri. Storm är fri sen tidigare. Båda hundarna uppfyller GRK:s valpkrav. Nu väntar vi på löp.

22 sept: Jag har lärt Bris att när jag säger "sten" så ska hon hoppa upp på någon sten i närheten, då får hon belöning. Utan att jag lärt Tia eller Lyx har de själva kommit på vad jag menar med ordet "sten". Nu står det alltid tre hundar o väntar på någon sten när jag kommer. Även Bell har börjat fatta att de andra får något gott däruppe. På vissa stenar får de inte plats utan knuffas för att kunna stå kvar. Kul lek!!

stensten2

10 sept: Idag vågade Bus lämna botten för första gången och simma ut efter apporten. Han bar den stolt in och lämnade sen av den fint i min hand.

Bus.apport3Bus.apport1

1 sept: Idag var vi o hälsade på Ridgebackfamiljen Ingela. Nio hundar badade och lekte så bra tillsammans.

IngelaIngela1

10 aug: Två extra hundar bor nu hos oss. Mm Magnum (Gaston) och Fiffi av Friheten (Freja). Efter promenaden idag badade Freja medan Gaston tittade på. Efteråt vilar hundarna ut tillsammans

Bad1vila1 

 9 aug: Tänk att 11 goldens bara leker tillsammans utan något som helst gruff. Cassy av Friheten trimmade vi inför SKK utställningen i slutet av aug.

hagenhagen1

25 juli: Idag kom Marabou och Soliga Malört (Jazz) på besök. Vi tog en härlig proemad o badade lite i det varma vädret. Hundarna blev trötta o flåsiga i värmen utom Bus förstås som fick åka i sin vagn!

Fr vä: Jazz,Tia, Marabou, Bus, Bris, Vilja och Lyx.

hundar

14 juni: Promenad med gott fika hos Tultgårdens Solkatt och Zola av Friheten. Familjen blev stor när vi om dit.

Familj

28 juni: Nu när regnet dragit bort har hundarna o jag gjort en utflykt till Skatudden. Underbar vy med sten, klippor och havet. Kusten mellan Grisslehamn och Elmsta ser ut så här, bara att gå så långt man orkar. Bra simträning i vågor för hundarna i det öppna havet.

framsida2

16 juni: SOMMARLOV och det började med att flytta ut till stugan. Första dagen tillbringade hundarna och jag med att gå en bit på Roslagsleden från Grisslehamn. Hundarna badade vid Albert Engströms stugan. Fantastiska klippor och öppet lugnt hav.

idag4idag5

11 juni: Den här helgen har det varit apportträningar i vatten. Både Lyx och Tia jobbade på bra för att vara första gången de både simmade och även hämtade apporter i vattnet. Båda höll i apporterna och levererade apporterna i min hand. Tia plaskade mycket men efter några gånger blev simningen mycket bättre. Båda var orädda för vattnet.

Tia.vatten.

Tia.cassy

29 maj: Höftled och armbågsröntgade min "Lyx" på Albano i Stockholm. Där jobbar en mycket duktig tjej som heter Kikki och hon kan verkligen sitt jobb. Värt att åka några mil extra för att få proffsigt jobb utfört. "Lyx" fick A-höfter och UA på armbågarna, det bästa resultat man kan önska sig. Jag röntgar alltid mina hundar direkt när de fyllt ett år. Jag blev så glad och har nu börjat med mer intensiv träning inställt på tävling i lydnad och kanske också rallylydnad.

På bilden är hon bara 6 veckor.

lyx

14 maj: Fyra generationer "Friheten". Tuffa Tuffi som fyllt 14 år med sin dotter Chika av Friheten 7 år, dotterdotter Bris av Friheten 4 år och dotterdotterdotters Canarie av Friheten 7 mån gammal.

4.generationer

14 maj: Valparna fick följa med ut i stugan och vänja sig vid vattnet och ny miljö. Första bilfärden gick inte så bra, båda kräktes i buren som de fick åka i. Väl framme var de nyfikna på vattnet och de sov bra på natten. De höll sig vid stugan och gick inte iväg.

10 maj: Idag fick Bus följa med på promenad för första gången. Barnvagnen var inte så roligt att åka i men efter några 100 m satt han fint i vagnen och slappnade av. Efter 2 km började han att pipa och berättade att han måste bajsa. Sen sprang han bredvid några hundra meter innan han fick åka vagn igen. Bäst var när vi kom hem och han fick vara med kompisen Zicko som inte flyttat till sitt nya hem än.

bus.vagnbus.zicko2

25 april: Varje måndag hela vintern har vi ett gäng hundfolk gått långpromenad. Runt milen har vi gått i mörker, snö, regn, sol och/eller kyla. Ingenting har stoppat oss. Det är både kul för oss och för hundarna att träffas.

måndag

14 april: Idag har matte Lisa och Tultgårdens Mm Marabou, mormor till valparna vi har nu varit på besök. Kul med många hundar som leker och gillar varandra.

Tultgården.apr17Tultgården.april17

1 april: Idag tog vi en tur till sommarstugan och en promenad vid stranden i Grisslehamn. Tia och Lyx tyckte det var mysigt med havet som skvalpade mot klipporna. Lite kallt i vattnet än för att våga bada något mer än tassarna. Det var bara solen som fattades!

april

4 mars: Nu när valparna flyttat till sina nya hem, har det kommit fyra semesterhundar hit istället de senaste veckorna. Alla hundar har lekt med varandra och hållit sams. För dagen är det sju golden här för igår åkte två hem.  Det går bra att ta promenader med alla samtidigt.

Hundar1

22 febr: Sportlovet kunde inte bjuda på bättre väder idag. Hundarna och jag var i skogen och tränade apportering. Solen värmde härligt.

Från vä Bris, Frida (inackorderingshund) Vilja, Lyx och Luvan. Lilla Tia kunde inte sitta fint i gruppen, utan rörde sig som hon ville!

hundari solen

17 febr: Idag testade jag "Tia" att apportera ute för första ggr- Hon markerade nedslaget, sprang rakt ut, plockade upp dummisen och levererade sen in apporten direkt till mig.

Tia stårTia.dummies

Tia13Tia16v.

20 jan: Idag blev det 1,5 mil promenad, varav den mesta tiden åkte "Tia" barnvagn. Hon somnar som ett litet barn i vagnen och vaknar direkt när jag stannar eller börjar prata med någon.

Tia.12vvagn2

11 jan: Aja och Tia har så kul ihop, sista veckan har de varit lösa på gården tillsammans med de vuxna hundarna och lekt. Efter någon timme ute blir det tyst i huset och de snarkar högt i biabädden.

tia

4 jan: Finbesök av papporna Sörbäcks Colourful Quattro (Zappa) och Oxundas Unusual Unwyn (Casey).  Alla tio hundarna fungerar bra ihop, här letar några godis i snön. Skönt att kunna gå runt kullen, på åkrarna och att hundarna kan springa runt och busa. Även valparna hängde med.

hundar2

3 jan: Nu har jag börjat träna kontakt med Tia och få upp föremålsintresset. Använder mig av kösgången med ett stopp framför. Jag rullar iväg en boll som hon får hämta tillbaks till mig. Syftet med övningen är att hon direkt ska vända upp mot mig och komma in till mig och lämna av leksaken utan att jag ska kalla på henne.  Beröm får hon när hon kommit in till mig, godis eller klappar. Jag upprepar max 4-5 ggr, leksaken tar jag sen bort. Hon får inte "äga" den utan bara låna den när jag vill leka. Det här är första tillfället och det fungerade hur bra som helst. Fem min om dagen räcker för att få en bra kontakt. Viktigt och valparna älskar när de får lära sig nya saker.

Tia.apport2Tia.apport1

 

2016

21 dec: Äntligen jullov ! Tänk att nu kunna få gå långpromenader i ljuset med hundarna. Nu bor två semesterhundar hos oss, Molly och Mallis och de är duktiga på att följa mig i flocken när vi tar promenader. Ingen av hundarna har lika färg på pälsen, från ljust till mörkt. Från vä går Mallis, Lyx, Molly, Luvan och Bris. Vilja får nu vara hemma o ta hand om sin "runda mage" medan vi är ute.

promenad2

16 okt: I helgen har vi varit stugan och stängt för den här säsongen. Hundarna var inte ens badsugna något som är ovanligt hur kallt det än är i vattnet.

Fjäll

17 sept: Nu tränar jag "Lyx" i apportering. Hon är snabb ut, använder sin näsa bra o finner apporten. Hon har ett bra upptag och kommer in i galopp med den till mig och lämnar av apporten på ett bra sätt. "Lyx" fyller 16 veckor idag.

Lyx4mån

24 juli: Nu har vår lilla nya familjemedlem kommit. Sörbäcks Be Welcome Hazel är hennes namn men kallas för "Lyx". Namnet fick hon då jag kände att det var en lyx för mig att köpa in en valp, jag hade tänkt spara en valp efter "Vilja" men hon fick inga valpar och jag kände mig ledsen över det. Jag hade planerat in sommaren med att hålla på med valpar. "Lyx" är med på alla promenader men åker mest vagn. Hon gillar att få vara med överallt. "Vilja" leker och tar hand om "Lyx" på ett fint sätt.

Lyx.vagnLyx.vilja

30 juni: Dagliga roddturen med hundarna. Idag var det varmt och helt vindstilla i Väddöviken.Hundarna trivs verkligen här vid vattnet.

båtturhopp.ur

Ibland tränar jag hundarna att hoppa ur båten på kommando o simma in till land.

båthoppbåthopp

28 juni: Tänk vad hundarna är olika. Vilja simmar oavbrutet under stunden vi är vid bryggan. Följer gärna med badbåten på turer. Luvan simmar en kort runda och vill sen ligga i solen o vakta handduken.

simturLuvan

16 juni: Idag avslutning på Nosework kursen. Bris har utvecklats men jag känner mig fortfarande osäker på när Bris markerar. Vi hade avslutningsprov idag på eukalyptusdoft. Bris gick två klockrena rundor på 8 lådor, tiden blev 32 sek och andra rundan på 35 sek. Resultatet ser ni nedan. Hon blev Bästa hund idag!

brisnosework

3 juni: Bris o jag har börjat på en Nosework kurs. Vid första tillfället har vi lärt hundarna två saker. Först att leta godis i kartonger och sen fick hundarna bekanta sig med doften ekalyptus. Bris var försiktig men tog för sig när hon förstod vad det gick ut på. Här är vår instruktör Susanne som förbereder kartongerna inför nästa deltagare.

15 maj: Inte alla som har en hund som hjälper till med att bära hem veden.  Tultgårdens Mm Marabou är en stark tik som gärna hjälper till.

Marabou.bär

6 mars: Tuffa Tuffisdotter och barnbarn.

Just nubor det två extra hundar hos oss. Bådakommer från Frihetens linje där mamma eller mormor är Tuffi, nu 14 år gammal, döv men pigg. Till vä är det dottern Fiffi av Friheten, sen sitter pojken Sirocko av Friheten de är inackorderade här nu. De två till hö är mina och kullsyskon med Sirocko, Sunnan och Bris av Friheten. De tre är nu 1,5 år gamla.

TuffibarnTuffibarnbarn

15 febr: Friluftsdag med några av eleverna på hundpromenad längst Fyrisån i Uppsala. Hamburgergrillning och skridskoåkning på Studenternas ingick också.

friluftsdag

4 febr: Äntligen sol ute o härlig luft, hundarna rusar runt på åkrarna och leker.

många

1 Febr: Den här helgen känns det som om våren kommit. Nu har jag börjat att träna lydnad igen efter ett träningsuppehåll.Målen är att komma tillstart med "Sol" i lydnadsklass I och komma vidare till trean med "Vilja". Här tränar jag Sol i platsliggning. Luvan och Vilja ligger bredvid som störning. Nästa steg är att ligga bredvid andra okända hundar av olika raser.

platsliggning

2015

19 dec: Nu har jag fått jullov och ska njuta av valpar, barn/barnbarn, daglig joggingrunda med hundarna och av högtiderna som jag verkligen tycker om.

hundar

10 nov: Just nu är det en lugn period här på Kullen. Vi har haft många semesterhundar här i höst som nu återvänt till sina hem. Nu är det mest lite hundträning, många hundpromenader och vi passar på o njuter av våra barnbarn. Bakning med mormor är populärt. Den fina hösten har gjort att hundarna fortfarande vill plaska i viken även om de inte direkt simmar nu.

BadaTotteRut

12 okt: Det är inte svårt att gå upp kl 6.00 varje morgon, året runt, när dessa rara blickar möter mig och ber om en morgonpromenad runt kullen.

Huvuden

 

4 okt: Härliga soltimmar på bryggan. Efter dagens tävlingar hade vi en härlig em med bad för hundarna o avkoppling för mig på bryggan, den är upptagen från viken men skönt ändå att bara få vara!!

brygga

12 sept: Häverö BK fyller 30 år. Det firades med uppvisningar, skojtävling, tipsrunda, smörgåstårta, grillning och tårta. Jag hade anmält Vilja o mig till skojtävlingen. Det enda som vi fick reda på vid anmälan var att hundarna skulle kunna inkallning och kunna apportera. Fem stationer skulle genomföras.

Station 1. Inkallning med störning. Fem figuranter satt på stolar i en ring med korv i handen. Vi fick stå i mitten av ringen och kalla in hunden fr ca 20 m håll utan att den fick ta korv ur händerna som sträktes fram o figuranterna lockade samtidigt med rop på hunden. Vilja helt fokuserad på mig, kom full rulle o satte sig, fick 10p.   Station 2: Vattenapportering. Det gällde för hunden att plocka upp en köttbullen ur en vattenbalja. Gick perfekt o snabbt för Vilja. Station 3: Slalom 8 steg mellan benen på föraren, gick bra för oss igen, 10p. Station 4: Korvapportering. Hundarna skulle sitta still i 10 sek med en stor tjockkorv i munnen. Trodde aldrig att Vilja skulle klara det, men det fungerade riktigt bra, 10 p igen. Station 5: kallades för Omöjlig apportering. Man skulle sända hunden till ett strutformat apporteringområde där öppningen var smalare än den grova långa pinnen hunden skulle hämta. Det var intressant att se hur hundarna provade olika lösningar för att få med sig pinnen tillbaka. Vilja tog ett stadigt grepp och tryckte sig igenom öppningen med pinnen, full pott igen. Vi vann tävlingen då vi fick maxpoängen som var 50. Kul em på klubben.

 Häverö30år

1 aug: Visst hör barn o hund ihop. Mina hundar tycker mycket om när barnbarnen kommer och leker med dem. Hundarna går också fint med barnen när vi går på promenad. Här är det Hampus och Ella som hjälper mig.

Hampus och Storm är ett riktigt härligt par tillsammans.

HampusHampus

29 juli: Äntligen kom röntgensvaret från SKK som jag väntat på i 4 veckor. Både Sunnan och Bris av Friheten har det bästa resultatet på höftlederna och armbågarna. (HD-A och ED-UA)

14 juli: Nu tränar jag "Vilja" och "Bris" på Häverö BK några ggr i veckan. Målen är att tävla Vilja i klss II i aug och att komma till start med Bris i klass I senare i höst.  Ikväll var det många som tränade tillsammans. I gruppmomenten är det ett måste att vara flera som tränar ihop. På bilden är det Vilja som tränar en längre platsliggning, jag går också och gömmer mig under de minuterna.

häverö

3 juli: Underbara solen med värme har kommit, men Storm längtar ut till stugan igen. Han kom på att barnbarnens pool gick bra att svalka sig i.

Storm 

8 juni: Valparnas mormor Tuffa Tuffi kom o hälsade på sin dotter Chika och barnbarnen Sol och Bris.

Tuffi är nu 12 år sitter th, Chika 5 år är tv och Bris o Sol 1 år som är kullsyskon sitter i mitten. Alla hundarna är nytrimmade och kortklippta runt halsen inför sommarvärmen.

TuffiTuffi

5 juni: Så här brukar det se ut när vi varit på promenad eller att hundarna har lekt klart. De är så duktiga att ligga ute och titta på allt som rör sig nedanför kullen och ute på vägen. Idag har två semesterhundar kommit och de stannar också kvar runt huset fast jag går in. På bilden är det bara Chika som fattas, hon är inne och tar hand om sina små. Många 4-benta på Tultgården nu.

hundarhundar

5 april: Vi var vid sommarstugan och "Vilja" fick syn på två svanar som lockade ut henne i Väddöviken. Vilja simmade nästan ut till halva viken innan hon lyssnade på mig och vände. Det var 3 grader i vattnet men det brydde hon sig inte om utan följde svanarna som sakta simmade framför henne. Vilja bara kom upp och skakade av sig vattnet som om det vore en fin sommardag!

vilja.sim

20 mars: För att vara säker på att allt var bra med "Vilja" åkte jag och ögonlyste henne. Till nya Norrtälje Djurklinik kommer ibland en ögonspecialist och kollar hundarnas ögon. Inga spår av katarakter eller andra sjukdomar fanns. Skönt att veta nu att både höfter, armbågar och ögon är utmärkta inför framtidens planer för henne.

8 mars: Just nu är det många hundar hos oss på Tultgården. Längst fram ner fr vä står Storm. Bakom honom står Vilja o Risk. I mitten sitter Sol och Bris, till hö om de sitter Luvan. Till hö står Kajsa och Kryss sitter ner. Härligt att hundarna trivs och leker med varandra. Inte alla raser som alltid bara gillar läget och ligger nu nära varandra på trappan och myser i det fina vädret.

Många

18 febr Kryss o Luvan badar inför valpningen.

Inte alltid kul att duscha, men vi blir fina när matte blåst oss torra!

luvankryss.luvan

16 febr Sportlov

Hundarna väntar på att det ska ljusna så att vi kan ut o motionera. Jag åker skidor på skaren runt kullen medan hundarna springer lösa bredvid. Skönt att bara "vara" o slappa med familjen i väntan på att Kryss ska visa tecken på att valpningen har börjat.

sportlovsportlov

12 febr Sparkmotion

Perfekt motionsträning både för mig o hundarna. Nästan varje dag tar vi vår 5 km runda på härliga småvägar. Det går undan med sparken och rätt jobbigt.

spark2015

30 jan: "Vilja" på inomhusträning, Väddö

Träning inomhus med andra från Häverö BK. På bilden är det momentet "platsliggning" som tränas och för två av hundarna är det  träning av momentet "sitt i grupp". Vilja ligger som tvåa nerifrån. Första hund på bilden är duktiga, snart 8-åriga RLM Tultgårdens Solglimt som nu börjat att träna lydnad inför tävling.

väddö

 25 jan "Vilja" på träningstävling på Roslagens BK

För att kolla in formen åkte vi på en träning i tävlingsform. "Vilja" skötte sig utmärkt även om tävlingaledaren var en intressant person. Platsliggningen gick perfekt, fotgåendet var OK, inkallning, läggandet och ståendet gick bra. Apporteringen o hoppet likaså. Jag var nöjd med hennes glädje och viljan att jobba. I febr väntar en officiell debuttävling i lydnadsklass 2

2014

31 dec: Nyårsaftonspromenad i Gullunge med både underbara vänner, hundar, häst och släde. Åtta retrievers bredvid släden var inget problem. Underbar dag i fridfull skog och gott fika.

nyårnyår

18 dec:  Nu tränar vi inför att vi ska träffa den riktiga tomten som kommer hit till Kullen på julafton. Luvan blundar för hon vill inte se honom och hon tror heller inte på tomten, Storm och Vilja tar de hela med ro medan Bris o Sol är nyfikna på den lilla röda gubben som är står färdigklädd i hallen och som inte luktar människa. Huset luktar nu nybakta "goldenpepparkakor" i olika nyanser både i färg o typ.

Tomtekakor

29 nov:  Äntligen en härlig lördag med lite ljusare väder o frusen mark. Jag och 7 hundar på långpromenad. Inte alla raser som man ensam kan ta med sig så många hundar.

Från vä Tultgårdens Lime-Kola och bredvid Soliga Morgonstjärna som båda är inackorderade här, de trivs  och leker med mina hundar.

novemner14  

30 okt:  Denna vecka har det varit hund, hund och åter hund dagarna långa. Lisa med hundarna Marabou och Jazz kom på besök en dag och vi körde ett träningspass i apportering. Nio hundar blev det sammanlagt men med rasen golden fungerade det bra.

Vi passade på att ta ett mamma, pappa, barn bild också. Till vä mamma M , mitten pappa Storm och till hö avkomman Jazz som nu blivit 10 månader gammal.

hundarM.Storm.Jazz

29 okt: Tidig morgonpromenad på 2 tim med mina vuxna hundar och inackorderingshundarna "Maja" som är en tollare på 2,5 år och Tultgårdens Soldis som har blivit 7 år gammal. Tultgårdens Chans av Friheten o matte Gunilla som är fotograf är också med. Jag är ledig nu från jobbet och hundarna ska fira Halloween här hos oss medan deras familjer är på semester.

14-11-29

15 okt:   Underbar nyhet kom idag i form av ett brev från SKK. Min "Vilja" fick det bästa röntgenresultatet. A- på höftlederna och UA fram. Röntgade henne precis då hon fyllt 1 år. Nu har vår lydnads och apporteringsträning kommit igång lite mer på allvar. Jag varvar promenader med träningspass, ca 4 träningspass i veckan försöker jag få till nu. I november ska vi börja åka till Hallstavik och träna lydnad inomhus. Det blir spännande att se hur Vilja kommer att utvecklas i arbetet.

Vilja1år

9 sept: "Bris" och "Sol" hälsade på mamma Chika och mormor Tuffi i Knutby. På en bondgård bor Chika o Tuffi i en härlig miljö. Tuffi är nu 11 år men pigg som en unghund. Varken Chika eller valparna brydde sig om varandra. Valparna fick hälsa på kor och gillade kobajset förstås.

familj

7 sept:  Bris och Sunnan fick för första gången följa med ut till stugan och även till Häverö Brukshundklubb och träffa många andra hundar.

I strålande sol och en lugn vik fick valparna vänja sig vid vattnet som var spännande. "Vilja" visade vägen för de små. Det räckte med att bada tassarna idag.

sept-14sept.14

Efter ett tag åkte valparna med mig klubben för att titta på två Tultgårdare Våga är Guld och Solglimt som tävlade i Mästarklass och skulle även starta på DM i Rallylydnad. Hur coola som helst följe de med mig runt bland många hundar på klubben. De brydde sig inte alls om den nya miljön eller de andra hundarna som såg helt olikt ut de "gula" som är hemma. Efter en timme kunde jag lämna valparna sovande på planen för ingenting kunde väcka de.

DM.14DM.14

26 juli:  Nu tränar vi kommandot "hopp från bryggan" bra att kunna!

Bad1bad2bad3 

"Vilja" med på Häverö BK klickkurs.

Vi blev filmade på avslutningen, filmerna kommer snart ut på HBK hemsida, där kan ni se tricken som Vilja och de andra deltagarna kan. Vilja har jag tränat gå slalom mellan mina ben, dansa runt, hoppa upp på stenar och springa runt någon sak jag ställt ut ca 4-8 m bort. Nu har jag börjat träna henne att ligga ner och rulla runt på kommando.

klickkurs

Vilodag med bad o fiske 11 maj och 18 maj.

11 maj Efter utställningen igår då hundarna var i full gång hela dagen, mycket bilåkande och full rulle med barnbarnen på kvällen blev söndagen en slappdag. Hundarna badade i viken och sen somnade de i båten medan vi ryckte strömming för första gången i år. Efter någon timme var hela fatet fullt,  sen tar det lika lång tid att rensa och laga till strömmingarna, men gott var det.

  18 maj Fiskelyckan var lika god helgen efter, nu har de yngre hundarna Katt och Vilja blivit duktiga på att vara med i båten.

Fjällfiske

Besök 14 april av Marabou med sin valp "Jazz"

Matte Lisa kom och visade upp Jazz (Mm Malört) som nu är dryga 3 mån. Jazz var lika stor som min "Katt" som nu är dryga 4 mån gammal. Intressant att få se hur de utvecklas i framtiden.

hundar

Klick/trixkurs med "Vilja"

Kursen var den 5-6 april på Häveröbrukshundklubb. Vi var med 9 andra hundar på en kul klickerkurs. Vilja var yngst 6 mån och övriga från 2 år upp till 8 år gamla, alla av olika raser. Det gällde att försöka få hunden att själv komma underfund med vad jag ville hon skulle utföra. Mycket att tänka på för mig, taijmingen är mycket viktig, vad är det jag belönar, bryta ner övningen i smådelar och vad är slutmålet. Jag började med att få Vilja att gå ifrån mig och få belöningen när hon närmade sig en låda. Inte bara fokusera på mig. Rätt snabbt fattade hon det. Jag började också med en snurr framför mig och även att hon ska runda en hink en bit ifrån mig. Nu ska vi träna på några veckor hemma innan det blir en återträff, då ska vi bli filmade och visa upp olika moment vi lärt vår hund. Funderar på att lära henne gå slalom mellan mina ben när hon befäst de andra momenten jag påbörjade.

vilja 

Våren är på gång.

2 mars: Första gången för "Katt" o "Vilja" att få bekanta sig med havet och stugan. Lite halt vid klipporna så Vilja fick bada också men det var Ok, inte tyckte hon att det var kallt.

fjäll.mars14katt,vilja

Katt var lite mer försiktig och stod stadigt kvar vid stranden. Oj vad vi längtar till att simma i havet och sola sig på stranden.

vår.fjällkatt.vilja

"Luvan" och "Vilja" är anmälda till varsin kurs på Häverö Brukshundklubb.

Nu är Luvan o jag anmälda till lydnadssträningar  som inriktar sig mot tävlingar, den börjar i april och Vilja har jag anmält till en klickerkurs som också börjar i april. Ska bli kul att börja träna nu igen.

Moderskärlek och omsorg.

18 febr: Tänk vad tikar tar hand om sina små. Mamma Smart sover ofta tillsammans med sin "lilla Katt" som nu hunnit bli 11 veckor. När vi är ute ser jag hur Smart ofta går efter "Katt" och har koll på var hon är.

Smart-Katt

Vinterpromenad.

19 jan: En härlig långpromenad med lösa hundar är vad man längtar efter hela veckorna. Hundarna njuter lika mycket att få undersöka nya marker.

Lite lydnadsträning ingår också!

promenad14 

Troll-Luvan och Troll-Silver

5 jan: Brorsan Troll-Silver (till hö) kom och hälsade på hos oss. De fyller 2 år i februari.

Troll-Luvan o Troll-Silver

2013

Julbadning

26 dec   Istället för att vara med på skidturen fick hundarna simma. De tyckte att vattnet var skönt. Vilken skillnad från förra julen, då snön var en halv meter hög.

julbad 

Vilja kollar in småvalparna. 

15 dec "Vilja" är nyfiken på småvalparna. Står ofta och tittar på de. Mamma Smart står bredvid och har koll på läget. Tänk vad valpar växer, det skiljer 2 månader på Vilja och de små.

vilja o småvalpar

Skogsdag med hundarna.

3 nov  Idag har vi och hundarna haft en underbar dag mitt inne i skogen.  Elden värmde och tänk vad grillkorv smakar gott ute i det fria.

grill

Flera inackorderade hundar bor nu hos oss.

25 okt Nu har Tultgårdens Soldis kommit till oss och ska bo ett tag. Smarta Kajan är kvar under veckan också. Båda hundarna gillar att bära hem "ved" från skogen. Bra till spisen!

19 okt När Chili-Kola åkte hem efter att bott hos oss dryga veckan, kom vår pensionerade "Tess" med sin dotter Kompis Assi och Smarta Kajan för att bo hos oss. De trivs ihop med mina hundar och får vara lösa och leka tillsammans.

inackordering 

Ungar och hundar!

25 juli När barnbarnet Rut badar i baljan är hundarna bredvid och när lilla Torsten sitter i sin stol ligger hundarna bredvid. Man kan se att hundarna och barnen trivs tillsammans.

Rut.hundarTotte.hundar

Torsten somnar direkt när vi startar motorn o vaknar inte förrän det blir tyst runt honom. Lite trångt i stugan blir det när barn o barnbarn kommer, tur att vi har fasta sängar med lådor under som vi drar ut och som barnen sover i. Rut precis fyllda 2 år och Torsten snart 5 månader gammal.

TotteSängdax

Inte alltid man vill ha hjälp att måla huset. Här vill Rut hjälpa morfar med penseln.

Rut målar

 

Våra sommardagar.

3/7 Nu har vi åkt båt både till Elmsta på Väddö och till Grisslehamn. Hundarna tycker det är OK, lite läskigt blir det när vi möter större båtar som drar upp stora vågor.

båttur

26/6 Nu har vi flyttat ut till stugan, hundarna tränar på att åka båt och har tillgång till att  svalka sig eller simma en stund i viken. Superväder med daglig strömmingsfiske har vi haft hittills. Smart får jag passa för hon gillar rå strömming. Ca 18 grader i vattnet är OK, ingen simtur för mig men ett snabbdopp räcker gott o väl.

 Stugan  ligger nära Häverö Brukshundklubb, knappt 10 min promenad. Jag har börjat träna där med hundarna nu. Luvan är med i en träningsgrupp, få se om vi kan komma igång med lydnaden ordentligt under sommaren. Idag fick Luvan träna platsliggning flera gånger och det gick hur bra som helst fast hon egentligen inte fattade att det var ett av tävlingsmomenten. På onsdagar finns det en tränare som hjälper till. Kul att träna lydnad igen, något som jag inte gjort på ett tag. Det har varit apporteringsträningen som tagit tiden när jag jobbar. Det här är vår stuga, bilden är tagen från vattnet sett.

fjällväddö1

Apportträning.

12/5 Idag har jag haft apportträning i Väddöviken, kallt vatten tyckte jag men för hundarna var det svalkande. Luvan kan nu simma bra med apport i munnen, lämnar också av fint till mig i handen.

Luvan.apport

Smart älskar att hämta apporter i vattnet. Här fungerar simning, inleverering och att sitta still med apporten i munnen hur bra som helst. Inte alltid  så lätt att både vara förare och fotograf samtidigt!!

smartsmart

smart

Påskafton, äntligen fika ute.

påskpåsk

Inomhus tränade jag "Killen" under några dagar då han var ensam valp kvar här att stanna vid hundgränsen. Verkligen lättlärd pojke, han fattade  nästan direkt vad gränsen gick. Följde oss med blicken när vi rörde oss i rummet. Kan inte riktigt förstå varför han inte fick gå dit där de sköna mattorna ligger. Annandag påsk flyttade Killen till sitt nya hem. Lycka till!!

killenkillen10v

21 febr Tultgårdens Troll-Luvan, Troll-Ramsa och Troll-Silver fick bästa resultat på röntgen.

 A på höfterna och fria fram på armbågarna. Nu hoppas vi på fler goda resultat i kullen.

18 februari.

Matte har nu sportlov v 8 och vi skulle träna apportering och ta långpromenader tillsammans med våra hundkompisar. Men hon blev sjuk hela veckan i influensa och vi fick snällt ligga inne med henne. Det vara bara att leka ute själva med varandra. Trångt inne blev det men rätt skönt också, tyckte Kryss o Storm

Kryss/storm

Tre generationer 1 januari 2012

 Mamma Mimmi till höger på bilden sitter tillsammans med sin dotter Solkatt till vänster och sina barnbarn (i mitten) mm Marabou och mm Nougat. Mimmi och Marabou kom med matte Lisa på besök, samtidigt är mm Nougat inackorderad hos oss några veckor. Mycket trevliga och lätthanterade hundar.

Mimmi-generationer

Annandag jul 26 dec.

Flocken har blivit störra under jul/nyårshelgen. Tre nya hundar som är inckorderade. Alla trivs ihop och leker i snön. Nu har vi varit på långpromenad och ska strax iväg för att äta ett nytt julbord med släkten.

julen2012

2 dec:     Första skidturen är nu avklarad.

Kallt idag men jag blir varm av att försöka göra spåret någorlunda åkbart. Svårt med alla tassar som också vill använda just mitt spår.

skidor2  

Massor med jobb väntar under höstens helger.

Vi har tagit bort 28 träd vid sommarstugan. Alla trädsgrenar ska nu sågas till ved och allt ris eldas. Vi jobbar på så mycket vi orkar tills kroppen värker. Nu vet vi i alla fall vad vi ska göra framöver. Fin utsikt ner till viken blev det i alla fall. Timret ska en lastbil komma och hämta som tur är. Hundarna strosade omkring och tyckte att dagen var bra, bada och leka när man vill utan att matte bryr sig om vad man gör!!!

Fjäll

6 aug Siljan runt med hundar.

 Min kompis Sofi och jag hade hyrt stuga på Leksandscamping några dagar. Vi har varit runt och gått vid Siljan vid Siljansnäs, på Sollerön, vid Mora, vidare mot Rättvik där vi kämpade oss upp i slalombacken och hade en fantastisk vy över vattnet. Vi vandrade runt i Tällberg och handlade på olika hantverksaffärer. Hundarna tränades på alla platser vi besökte, mycket bra miljöträning för Smart. På hemresan stannade vi vid Säter och vid Dalälven för träning. Vi 2-benta passade på och besökte Erik Axel Karlfelts gårdsmuseum och fick en dos kultur.

Vi hade perfekt väder för promenader. Hundarna fick hämta dummies flera gånger om dagen.

LeksandLeksand

Sofis hundar funderar på om matte blivit tokig och tänker bada.   På bilden till hö har vi flåsat oss upp i Rättviks slalombacke, underbar utsikt.

leksand2Rärrvik

"Kryss" ormbiten 1 - 6 aug.

1aug: På en promenad går Kryss 15 m före mig, plötsligt hoppar hon högt upp i luften, tvärvänder och kommer till mig blödande på nosen. Jag vänder direkt hemåt och förstår att hon blivit ormbiten. Efter 10 min börjar nos och läppar att svullna upp, hon kräks flera gånger. Jag ger direkt kortison och ringer Ultuna. När vi efter 1,5 tim kommer in börjar hon bli dålig. Hjärtat slår då 160/min och det är dubbelt än normalt. Jag får lämna henne och åka hem. På natten ringer vetrinären för hennes hjärtslag är då uppe i 200 slag. De vill ge henne antiserum men ville kolla med mig innan. En dos kostar 10 000 kr och det fanns också en risk att hon kunde få en chock. Dagen efter, 2 aug ringer vetr och berättar att hon svarade inte på serumet utan de vill börja konvertera hjärtat för att få ner slagen. 3 aug när vetrinären ringde hade de jobbat med henne under hela natten, men hade fortfarande inte fått ner hjärtslagen. 4 aug fortfarande kvar på intensiven men vetr har nu tagit bort droppet och Kryss får medicin med tabletter istället. 5 aug Kryss flyttas till vanlig vårdavdelning, svarar bra på tabletterna och har ätit några skinkbitar. Svullnaden har gått ner till hälften enl vetrinären som ringer till mig varje em och rapporterar läget. Talar också om att Kryss kan få åka hem i morgon om läget är stabilt. En härlig nyhet att få höra. 6 aug Arne åker och hämtar hem Kryss som är lite låg men viftar glatt på svansen och vill hem. Nu väntar en längre tid med lugn och ro. Hon ska också tillbaka till Ultuna och ta EKG. Tänk att allt ser ut att bli bra till slut.

Vid sommarstugan.

Äntligen har vi fått sköna dagar i det 20-gradiga havet.  Tre gånger om dagen har vi bad, hundarna simmar runt och leker en stund. Vattenapportering ingår naturligtvis också. Efteråt ligger vi någon timme och bara njuter av solen och dagen på bryggan. Bäst att passa på, 1,5 vecka kvar innan allvaret börjar igen.

smart.simmarbadhundar

 

När vi kom hem från sommarhuset, turades Troll-Tindra och Storm att bada i regnvattenbaljan, trots att de lekt och badat i havet nästan hela dagen. De gillar verkligen vatten. Troll-Tindra är semesterhund och bor hos oss under veckan.

Elsa stor.bad

Vandring på Roslagsleden: Det tog oss sex timmar att vandra från Sandviken till slutstationen Grisslehamn. Leden går genom stigar i skogen, på grusvägar, på kullersten men mest längst den underbara kusten med klipper. Vi njöt av hela dagen, det var bara att stanna och doppa huvudet i havet när svetten tog överhand. Det kändes bra i låren efter dessa dryga två mil. Mjukglassen som vi firade med när vi nått målet har nog aldrig smakat så gott.

Mitt promenadsällskap, kompisen Alfred och sonen Alexander.

Roslagen

Här har vi barnen kopplade istället för hundarna.

Rut.koppel

Nio hundar och två barnvagnar inte så lätt innan vi kom iväg.

Lite krångligt innan vi kom iväg med hela gänget, men goldens är ju bara bäst och finner sig i det mesta. Kompisen Gunilla och jag tar en promenad med våra barnbarn och hundar.

bar.hund

Under våren blir det en valpträff och några utställningar. 

Luvan i soffanLuvan

Kompis Risk och jag har börjat på Rallylydnadskurs 27 mars. 

rallylydnad 

Bra med en apporterande hund när man tappat något!!!

Vi var ett gäng som tog en långpromenad med våra hundar. När vi gått en bra bit på en raksträcka såg en av tjejerna att hon tappat sin vante i början på sträckan. Då kom jag på iden att det är ju bara att skicka en av hundarna på "ut kommando". Smart som älskar att apportera, fattade direkt att hon skulle hämta in något när jag sände iväg henne. Snabbt ut, lyssnade på mina signaler att föremålet närmade sig, plockade upp handsken, kom glatt med den fint i munnen och lämnade den till mig.

vante1vante2

vante3 

Bra att ha en "Smart"

16 januari vinterpromenad.

Tänk vad härligt det är med vänner och hundar. Flera gånger i veckan träffas vi och motionerar tillsammans. Oftast är det mörkt men idag passade vi på när det var ljust. 10 hundar springer lösa och leker med varandra.

jan2012

Grillkåtan och grindar klara nu.

Nu har vi fått två nya "saker" på Kullen under november. Grindarna är på plats och vi har invigt grillkåtan. Det fattas lite vinröd färg här och där, men det får bli till våren.

grindhattstugan

Vissla är Guld kallad "Linus"bor hos oss under några veckor och fick nu träffa sin kullbror Vilja är Guld kallas "Messi" under promenaden.

Efteråt gick vi hem till Gunilla och fikade, hundarna fick en lekstund. När vi svalt fikat vad det dax för hundpromenad två, för Kerstin och hennes collivalp ville nu ut på promenad. 

söndag3 

När kvällen kom var både hundarna och jag rätt nöjda efter nästan 9 timmar ute i friska luften. Soffan kändes skön och hästhoppningen på TV var kul att titta på.

 

Hästinsamling på Island sept 2012

Nu har jag fått uppleva något helt fantastiskt. Tänk er en flera mil lång dal. Hästarna drivs utmed floden som flyter sakta fram mitt i dalen, lagom fort så att hästarna kunde dricka. 300 ryttare driver med sig 600-700 hästar framåt. Solen skiner och inte knappt någon vind alls.

Vilken syn, det var så jag rös i hela kroppen vid flera tillfällen. Det fanns hästar överallt. Flocken fick vila ofta eftersom det var många föl med. Det var skönt för mig och de andra ryttare att få sträcka på benen.   

 Slutmålet var en stodessa hästar till sina ägare. Det var organiserad kaos och vi fattade inte hur ägarna kunde känna igen sina hästarna. Dagen efter sorterades alla  igen sina hästar. Det gick till ungefär som man skiljer renar i fjällen. Varje gård hade sin egen fålla där rätt häst skulle in. Sorteringen av hästarna tog hela dagen. Vår gård hade ca 30 hästar som vi senare på kvällen drev hem med våra hästar. Dagarna var fulla med ridning. En dag hade vi teori och lektionsridning i ett ridhus. Vi hann även med ett studiebesök på ett hästcenter, ungefär som Flyinge i Sverige. Vi badade naturligtvis i Blue Lagoon, bara det var en upplevelse. Islänningarna hade inte haft en sån fin september på 50 år och då "råkar" vi komma dit.

 

Island

Ni ser naturen bakom, underbar utsikt.

island

Vår grupp jag red med, vi var 10 som bodde ihop under veckan. Här vilar vi ut under en ridtur. Vi rider längst med havet under en dag.

island

Avslutningen i Blue Lagoon, inte så dumt det heller.

island1island2

island3

Utflykt på Roslagsleden.

Hundarna och jag tog en heldag vid havet utmed Roslagsleden. Km efter km gick vi på klipporna längst havet. Det enda vi såg var horisonten och Ålandsfärjan som var på väg mot Eckerö. Vädret var fantaskriskt och när vi hade gått ca 2 tim var det fika. Hundarna och jag blev trötta,  vi lade oss på klipporna och sov en stund, havets brus var det enda som vi hörde

väddö3väddö

Äntligen har det vänt på dygn sex.

Nu har det vänt, svullnaden håller på och ger sig även om det går sakta, jag kan vara upprätt flminuter och värken lagt sig betydligt. Idag fredag kan jag stödja lite på benet.

vilar

Huggormsbettet efter fem dygn.

Benet är fortfarande helt svullet och det har spridit sig upp i låret. Knävecket och låret har nu också blivit blått och ömheten sitter i. Jag har fått en rullstol idag,helt underbart att slippa hoppa på kryckorna då det ger en enorm smärta i benet när jag är upprätt och ska förflytta mig. Nu finns risk för propp, då cirkulationen är dålig. Har varit på kontroll igen och kollat att jag inte har fått någon propp.

rullstol ormbett

Huggormsbett 2 juli

När jag skulle klippa gräsmattan nedanför Kullen kände jag plötsligt ett ordentligt stick i foten. Bredvid gräsklipparen såg jag en grov huggorm sticka iväg. Jag blev rädd förstås när jag insåg att jag blivit ormbiten. I mitt hundapotek hade jag förstås Betapred hemma och ringde då min måg Thomas som är läkare och fick ordination vad som gällde vid ormbett. Svullnaden efter några timmar var enorm. Benet började spränga och smärtan var stor. Framåt kvällen kunde jag inte stödja på benet, kräktes flera gånger och var helt yr så fort jag inte låg ner. Efter en stilla lång natt med benet högt upp började benet spränga ännu mer och hade blivit lila/blått. Illamåendet och yrseln var fortfarande kvar. Efter samtal med sjukhuset som absolut ville att jag skulle komma in och ta blodprover var det bara att åka in. Morfinsprutan jag fick direkt när jag kom in var skön och jag kunde slappna av lite. Efter 1,5 tim var proverna klara som visade normala blodvärden. Läkaren ville ha mig kvar för smärtlindring och observation men efter lite "tjat" från mig var det OK att ta med mig morfintabletter hem istället och lova att inte röra mig. Just nu söndag em är jag inte så kaxig. Det är bara att sitta still med benet högt, men som tur är har jag ju min man som nu får ta allt ansvar. Valparna får nu vara kvar inne en vecka till eftersom jag inte kan gå ut till hundhuset.

Jag är nästan glad att det var jag som fick bettet och inte någon av hundarna, det är lättare för oss människor att berätta hur man mår än att avgöra hur en hund mår. Jag har nu verkligen lärt mig vad ett ormbett kan ställa till med och kommer inte att nonchalera en orm mer.

25 mars.

Med sparkar tog vi ut oss på den underbara glasklara tjocka isen på sjön Erken. Hundarna hade jämt göra att springa på isen utan att halka. Vi pimplade, grillade korv och solade i det underbara vädret. Isen var så tjock att några åkte bil, inget för mig känns betydligt säkrare att ta sparken. Det gäller att ta vara på de fina vårdagarna nu som kommer.

Erken11

Tänk vad naturen kan ge en livskraft, det gäller bara att ta vara på den. Försökte få hundarna att posera lite fint med de var helt säkra på att det var korv de skulle få om de tittade på mig.

erkendag11

Storm gillade att leka och äta på de små abborrarna vi fick upp. Det var första kontakten med fisk som rörde sig sprattlande på isen. Hur kul som helst. Efter den här dagen var det ingen hund som knappt rörde sig när vi kom hem, utan alla sov hela kvällen och natten.

Storm.erken

5 februari: Nu har han kommit hem vår nya "Storm". 

 Storm.nybadad