2022
Fredagen den 13 maj kom ett härligt röntgenbesked från SKK att vår Zolo fick fria
höfter och armbågar.
3 maj: Nya fina höftled och armbågsresultat. Kanels valpar 1 år är fyra av åtta hundar röntgade.
Krut, Knuff och Kira av sol är röntgade A. Kava har B-C. Alla fria fram.
Lyxkullen 1 år är fem av tio hundar är röntgade Jax, Jippie, Jeger har B-höfter.
Joy och Jojo har A-höfter. Alla är fria fram.
28 april: På apporteringskursen här på Kullen deltar Hassel af Roslagen, Esabro-Nilo, Esabro-Nell, Esabro-Nysa och Esabro-Nosa.Vi har hunnit med att jobba med avlämningar, dirigering, markeringar, passivitet, närsök och tränat med skott. Alla jobbar på sin nivå.




12 mars: Apportering med vilt idag för Joy och Zolo. Vi tränade både långa och korta markeringar med skott. Närsök med speciell visselsignal är båda hundarna bra på.


2021
10 dec: Joy ögonlyst ua på Albano. Trygg hund som somnade direkt i väntrummet.

3 dec: Joy från Kullen fick A-höfter och UA fram.

Jax från Kullen fick B-höfter och UA fram och Esabro Ia fick A-höfter och UA fram .


26 nov: Rospigan Ebla och matte Katarina är nu ett godkänt Vårdhundsteam.


Finland har fått en ny Räddningshund, Rospigan Ebbie. Grattis till ert fantastiska arbete.
Semes
Dagur av Friheten är nu examinerad assistenthund och arbetar för matte. (Mamma är Bris av Friheten och pappa är Bältgårdens Idol). Lycka till i arbetet.

Härje Af Roslagen har klarat lämplighetstestet för assistanshund. Nu återstår examinationen som blir under nästa år. (Mamma är Bell och pappa är Bus)
Så bra jobbat matte Klara och "Bilbo"

Oxundas Gentleman Goldwin (Bus) ögonlyst ua idag på Anicura djurklinik i Norrtälje.

18 sept: Fyra deltagare på spårkurs för Monica Floge, alla hundar i olika åldrar.
Fr vä Rospiggen Vilse, Jas från Kullen, Aslak Af Roslagen och Lexus av Vittra.

7 juni: Joy har nu gått fem korta spår ca 50-100 m och har börjat fatta att om hon följer spåret, hittar hon en klöv och blir så glad.

3 juni: Fått blodprovsresultatet från SVA att både Lyx och Eld är testade fria på GR_PRA 1 och 2.
2 juni: Varje vecka tränar jag och några valpköpare tillsammans. Vi tränar oftast lydnad eller apportering. Kanel och Joy var med här, Kanels första träning efter att valparna flyttat. Kanel har stor vattenpassion, apporterar snabbt o lämnar av fint i hand. Joy fick gå ett viltspår. Tränar henne nu i spår ca 3 dagar i veckan.


23 maj: Viltspårkurs Edsbro i dagarna två. Kursledaren Monica Floge har lärt förarna lägga spår och målet är att de nu ska kunna träna hemma och senare anmäla inför anlagsprovet.
De 4 kursdeltagarna och th Tultgårdens Dex av Friheten med husse Daniel.


Två av deltagarna är Bellvalparna syskonen Hassel och Hasta af Roslagen.


19 maj: Inför bad och fästingsäsongen har alla hundar blivit trimmade.
Hundarna är så duktiga och tycker det är skönt att bli ompysslade.
Bell vill alltid hoppa upp först när jag tar fram väskan med saxarna. När tassar och klor ska klippas lägger hon sig lugnt ner och njuter av behandlingen. Här syns valpmagen!

Tv Tia, Joy och th Lyx som fått sommarklänningen på.



11 maj. Under tiden då Vittra valparna blev Bell ormbiten. På höger sidas överläpp satt bettet. Under flera timmar var det nervöst om utvecklingen. Efter ca 6 timmar klingade svullnaden av. Bell var medtagen och hon har ju valpar i magen så det var extra oroligt hur det skulle gå. Allt slutade bra och nu tar hon det lugnt.

10 maj: Träningstävling på Kullen. Två klasser körde vi, Start och lydnadsklass1.
Tv: Tävlingsledare Monika Floge, Skrivare Ingela Wåhlin och Domaren Astrid Nordin.

Tultgårdens Canarie av Friheten och Tultgårdens Esabro-Endis


Alla kämpade utifrån hur långt man kommit. Bra att få känna på hur det är att komma till ny plats och nya hundar. Domaren gav råd och tips efter deltagarna gjort sin runda.


Tv: Tultgårdens Dimmur av Friheten o Maj Stor startade i startklassen. Th vinnarna som fick varsin rosett. Rose Sandlund och Roxanne Coccos vann startklassen och Linnea Källgren och Alissa vann klass 1. Grattis till er alla som kom och startade.


Prisutdelning med fika och prat om dagen efteråt. Gunnar Flodên skänkte och lottade ut priser i form av böcker.

28 april: Joy var med på sin första apporteringsträning i Norrtälje. Joys farmor "Smart" som är 13 år var med (Yellows Mari-Gold Memory). Joy klarade av att apportera med andra hundar.

Härje af Roslagen genomförde ett mycket bra BPH. Fick mycket beröm över sitt stabila temprament av de tre beskrivarna. Härje är antagen till att utbildas till diabeteshund.

28 mars: Eld och Joy är med på kurs på Häverö BK. "Bästa starten" är upplägget efter. Eld tränar jag mest men det är bra för Joy att ensam träna passivitet i bilen under tiden. Emellanåt tar jag ut henne också. Kursen är på 6 gånger och läxor ingår.

22 mars: Idag har Vittra, Bell, Eld, Tia och Lyx fått kennelhosta vaccin hos en veterinär. Vi fortsatte till en ögonspecialist och ögonlyste både Bell och Lyx. Båda hundarna var helt rena i sina ögon. Sen blev det en hundpromenad vid Färsna gård utanför Norrtälje med fikapaus.

4 mars: Idag kom svaret från SLU på Canarie av Frihetens (Tia) blodprov. Hon är testad
fri för anlaget PRA 1 och 2. Tias valpar som nu är 8 mån blir också fria eftersom pappa Dwezzil är testad fri.

27 jan: Idag kom svaret från SVA att Bell är fri från GR_PRA 1 och 2.
27 jan: Flera gånger i veckan tar vi promenader med vår kompis Ingela och hennes fyra hundar som är th på bilden. Skönt att kunna vara ute under dagen ljusa del.

20 jan: Eld och Tia tränade jag den här gången i lydnad med vår grupp som ses varannan vecka. Skönt att vara inomhus och mycket bra med miljöombyte för hundarna.
Fr vä Eld, Tia, Vittra, Elda och svarten Storm

Tv Snart 14 åriga Tultgårdens Solljus (Mitra) mår bra i snön i Östersund. Bilden th är Tultgårdens Zolo av Friheten som är 13 år.


Äntligen snö och jag åker oftast spark med hundarna. Fint före och hundarna tycker det är kul med fart. Jag har sele på dem o försöker nu få de förstå att de får dra.
2020
18 dec Dotter av Friheten (Vittra) är ögonlyst ua och nu även testad fri PRA 1 o 2.

21 okt: Bell är på viltspårsträning hos Monica Floge.
21 okt: I väntan på vintern och sparkföre tränar jag hundarna med en 70-årig gammal sparkcykel. Hundarna travar fint bredvid och jag får motion.

5 okt: Dagur av Friheten har klarat antagningsprovet inför utbildning att bli assistanshund.

Dagurs bror Dex av Friheten har genomfört BPH med godkänt skott.

13 aug: Härliga sommarbilder med Bell och Kanel som hoppar från bryggan. Dotter av Friheten har blivit duktig på att simma ut, apportera och leverera in apporten till matte Monica hand.



2019
Vi beskrev FBR sju Tultgårdare. Resultaten var allt från att inte genomföra alla stationer till att fixa hela testet. Kanel, Dotter av Friheten, Astis och Ask af
Roslagen och var på bra humör och genomförde alla 11 stationer.
Den tunga apporten som Kanel bär väger 3,5 kg.


Syskonen Esabro Elda och Endis. Elda hämtar den långa apporten och Endis kollar in en apport som dras i osynlig lina och sen ska apporteras in.


Syskonen Ask och Astis af Roslagen jobbar med tunga apporten.


Dotter av Friheten väntar på söket. Hunden får se när söket läggs ut men apporterna plockas upp direkt. Hunden skickas sen ut på det "tomma" söket. Vi får då se hundens uthållighet och hur hunden lägger upp sökområdet.
Rospigan Orissa väntar på att få apportera den långa apporten på ca 1 meter.

Sista momentet är två skott. Hunden ska lugnt sitta och inte reagera på ljudet. Astis af Roslagen klarar det perfekt och är intresserad av skytten.

24 maj: Kanels mormor Tultgårdens Solkatt (Kryss) 13 år var på besök. Härlig hund som har så många goda kvaliteer. Hon har tävlat på jaktprov med 1:a pris och har 1:a pris på nationell utställning. Solkatt har också ett utmärkt temprament och varit en fantastisk mamma.

10 maj: Min kompis Lisa och jag åkte till Sala och tittade ut vår nya pojke som snart är 6 veckor. Av sex pojkar var valet lätt, vi båda föll för "Eld" som han kommer att kallas till vardags här hemma.


22 april: Kanel tränas nu i apportering både på land och i vatten. Hon har också lärt sig ett nytt moment i lydnaden som heter "vittringspinnen" (hon får bara hämta den pinnen jag har hållt i under 10 sek, pinnen läggs sen bredvid andra pinnar som inte har någon vittring) jag sänder henne framåt och hon väljer då den jag hållt i.
.
Tia gillar att apporterna men bjuder in mig och lämnar av apporterna fint
Kanel kan nu både närsök och stora sök med dummies. Bra fart, både ut och leta på stora söket och lämnar av bra till mig. Närsökssignalen börjar sitta nu.


Ask af Roslagen (Leo) är mycket apporteringsvillig.

29 sept: Bris med sin 5 mån dotter Tultgårdens Dotter av Friheten (Vittra)

Tre generationer fr vä Bris barnbarn Dotter av Friheten, dottern Canarie av Friheten och mormor Bris av Friheten.

30 juli: Kanels mamma Tultgårdens Mm Marabou och pappa Sörbäcks Colorful Quatro kom på besök. Kanel är mycket lik sin mamma.
15 juli: Kanel och jag har börjat på Dogparkour kurs. Samarbetsövningar och att jobba sida vid sida med andra hundar. Banan består av ca 15 olika övningar och vi använder också skogen som bana. Stå på stubbar, stenar och klättra på trädstammar.



16 juni: Hundarna och jag firade att jag har fått sommarlov. SM i vallning gick i närheten och vi tillbringade några timmar med att se Bordercollies jobba i värmen. Kanel och Lyx var så intresserade och tittade också hela tiden på hundarna/kvigorna som vallades.

24 maj: Flera gånger om dagen utforskar vi vår kulle. Alltid kan de jaga någon fågel eller ekorre som retar dem. De letar i buskar och snår. Att gräva efter sork och rötter är också populärt. Så här ser det ut när vi är ute.



Till slut hittar vi vårt "Kullentroll"

21 maj: Nu är Kanel ögonlyst utan anmärkning och har A-höfter och är ua på armbågarna. Skönt att äntligen få svar efter att ha haft henne ett år. Vi har börjat träna på några lydnadsmoment och lite apportering med dummies.

21 febr: Lisa Lange kom på besök och konstaterade att det kommer att bli småttingar här i mars. Många hundar idag igen, alla ville kolla vad som fanns i hinken.

Vi passade på att ta ett familjefoto på Mm Marabou med tre av sina avkommor.
Tv: Mamma Marabou, i första kullen Soliga Malört, från 3:e kullen Soliga Kanel och från 2:a kullen Soliga Saltört.

20 febr: Sportlovsvecka med tre extra semesterhundar. Här på daglig promenad med kompisar. Vi har nio hundar, Ingela har fyra hundar och Gunilla har Bamse. Bra träning med olika raser när alla får vara lösa och leka runt medan vi fikar tillsammans efter promenaden.

17 febr: Rospigan Ebla har blivit antagen för att utbildas till Vårdhund. Grattis till er. Ebla har Oxundas "Vilja" som mamma och Tultgårdens Kompis Risk som pappa.


17 febr: Tultgårdens Saltört bor hos oss under några veckor. Han är fantastisk duktig på att hjälpa till med att bära hem ved efter Alfrida då vi fick ca 25 träd att ta reda på.


26 jan: En lång härlig sparktur på 1,5 mil i ett underbart vinterlandskap. Hundarna njuter av farten och springer så fint bredvid. Efteråt blir det tyst i huset.


21 jan: Härliga vinter med sol och kyla. Hundarna stormtrivs i snön, leker tafatt, gräver grottor i snön och framför allt, de är rena!

7 jan: Efter stormen har vi en del att ta hand om. 22 träd föll under natten., men det kommer att bli några till innan vi fått ner de som hänger i andra träd. Arne jobbar för fullt med motorsågen och jag drar ris och eldar. Hundrarna gillar att vara med, men vi har en del stora rotvälter som vi jobbar med att få tillbaka. Hundarna kan inte låta bli att gå ner i dem.


2018
31 dec: Årets sista dag i fint sparkväder. Jag o hundarna kan åka hur långt vi vill på fina släta vägar. Hundarna springer fint vid sidan och njuter lika mycket som jag. Nu ser jag framemot ett fint nytt hundår med valpar, tävlingar och många fina dagar med de fyrbenta.
2 dec: Nu känns det mörkt och lite tråkigt i regnvädret. Skönt för mig som ändå kan vara med hundarna på em eftersom jag jobbar mindre nu. Jag har valt att inte vara ute så mycket med andra hundar då det varit så mycket kennelhosta. Skulle vara skönt att slippa ifrån det eftersom det är så smittsamt. Det blir mest promenader o ibland lite träning. "Lyx" har fått intensivträning i momenten vittringsapport och dirigering (sitt,ligg och stå på avstånd) utan att röra sig framåt. Ibland går vi ut o kör lite apportering som hundarna älskar.

Den här veckan har vi 11 vuxna golden. Fem av dem är "semesterhundar" och de andra är våra egna. De är så bussiga mot varandra, inget morr eller bråk. De är lättsamma att ha och följsamma när vi är ute.

17 okt: Morgonpromenad med 10 hundar går bra. Kanel är inte yngst i det här gänget utan får snällt gå själv, även om hon vill upp i vagnen. Det är taxen Set och Ridgebacken Brian som är unga och får åka i vagnen.

5 okt: Kanel har verkligen charmat husse. Varje kväll är det gull i soffan, något som ingen av våra andra hundar lyckats med. Lite bevis från den här veckan.



5 okt: Mamma Marabou kom på besök. Kanel är så lik sin mamma både till utseendet och i sättet när Marabou var liten. Rätt bestämmande flicka!

8 sept: Idag var jag funktionär på vår klubb som hade Rallylydnadstävling. I avancerad- klassen startade Tultgårdens Mm Choklad-Kola med matte Kickan. Det var små, mellan och stora hundar blandat. Kul att få se olika raser tävla.

29 aug: Härligt med ledig dag mitt i veckan. Hundarna och jag tog en promenad till våra Ridgeback kompisar som har sjötomt. Kanel ville gärna åka i sin vagn och spara på krafterna till leken i sjön.

Bell är en klurig hund som idag kom på att använda badstegen för att komma upp på bryggan.

15 aug: Nu har vi flyttat hem från stugan och Kanel har på några dagar lärt sig "hundgränsen" in till köksbordet. Hon börjar förstå det bra nu. Lätt för att lära sig.

27 juli: Kanel och jag hälsade på mormor Kryss som bor med matte Carina och husse Klas. De har sin sommarstuga nära oss. Tultgårdens Solkatt som hon egentligen heter är nu 11 år men ser ut som en undgom i kroppen. Otrolig hund som verkligen har alla egenskaper jag önskar mig ev en reteriever.

Th är det Kanel som simmar för första gången med rätt teknik redan från början.


10 juli. De vuxna hundarna o jag gjorde en tur till Grisslehamns klippor. Vacker omgivning och skönt svalkande hav. Vi hoppade från sten till sten tills tills svetten kom, då badade vi. I bakgrunden är det Ålandsbåten som går till Eckerö.

8 juli: Kanels första båttur tog hon med ro. Vi åkte ner i Väddöviken och genom kanalen. Många båtar runt oss, men Kanel var hur cool som helst. Även när båten slog mot vågorna brydde hon sig inte. Vi stannade vid Elmsta, tog en promenad till affären och åt mjukglass, något som hon gärna delade med oss.

6 juli: Idag har vi tränat vattenapportering. Hundarna simmade med bra teknik och var överlyckliga när de var deras tur. Att vänta på sin tur var dagens tråkigaste moment.
Här hämtar Lyx och Tia apporter åt mig.


Bell älskar verkligen att simma. Bra överlämningar av apporten till mig, men hon behöver tränas mycket på att stanna kvar och vara stilla vid kast av markeringen.

25 juni: Vi har nu flyttat ut till sommarstugan. Idag var vi på Häverö BK och tränade inför nästa tävling den 7 juli. Kanel var med och satt med de andra hundarna och tränade passivitet medan hundarna tränades.

21 juni: Nu har alla valpar åkt till sina nya hem. Vår Kanel får nu träna på att vara ute ensam med de stora hundarna. Jag höll koll genom fönstret och efter en liten stund låg hon och sov på trappen med de andra hundarna.

17 juni: Idag har vår lilla nya familjemedlem "Kanel" fått följa med på promenad. Barnvagnen var förstås med, Kanel tyckte det var helt ok att sitta i den.

17 maj: Härliga baddagar för hundarna. Simma simma och åter simma älskar verkligen min hundar.

Hoppa från bryggan är ingen konst och simma långa turer tillsammans gillar de. Det svåraste är att få upp dem från vattnet. Upp och ner precis som barn.


2 maj: Nu har vår fantastiska Höghedens Lors Mac Leod fått somna in. Hans temprament har ärvts av hans avkommor. Vår lilla valp Kanel är är en barnbarnbarn till Mac. Mac blev drygt 14 år gammal och varit en underbar vän och tävlingskamrat.

14 april: På TV4 går nu en reklamfilm från BRA-Bromma. En flygpassagerare kommer in i terminalen och möts av en springande golden. Hunden heter Tultgårdens Smarta Kaos och är född 2013 här hos oss.
3 april: Jag får ofta frågan att hundarna är så lika och hur jag kan skilja dem åt. Bakifrån när det är mörkt ute kan jag ta fel, men titta på bilden så är de olika.

21 mars: Idag kom ett härligt svar från SKK med Bus röntgenresultat. Bus fick B-höfter och fria armbågar. Det har varit en spännande vecka innan resultatet kom. Tias syster Cassy av Friheten röntgades samtidigt och fick A-höfter och fria armbågar.

16 mars: Bell ögonlystes på Albano i Stockholm. Hon är nu både höft och armbågsfri. Har också helt rena och fina ögon, fri från sjukdomar. Ska bli kul att ställa ut henne. Jag har också anmält henne till en kantarellsöks kurs. Blir något nytt för mig också.

11 mars: Det är min 62 åriga födelsedag idag. Dagen firas med valpar, nio vuxna hundar och med mannen. Kalas var det igår. Vi har tre inackorderingshundar nu så flocken är stor.


22 febr: Den här veckan har jag haft sportlov. Kallt men med underbara soldagar och milpromenader varje dag. Jag har också åkt skidor och spark med hundarna. Vi har sovit gott om nätterna!

Lekkamraterna Ridgebackerna Eddie och Stella är roliga att springa ikapp och leka med.


15 febr: Friluftsdag med skolan i strålande vinterväder. Hundarna fick följa med till Fjällnora friluftsgård där vi pimplade, åkte skridskor, spark och skidor. Hundarna kunde sträcka ut i galopp bredvid sparken.Vi grillade hamburgare som hundarna naturligtvis fick smaka av eleverna.

9 febr: Nu när hundrummet blivit valprum under några veckor är det ont om liggplatserna. Mamma Vilja delar bädd med dottern Bell.

19 jan: Tultgårdens Zicko bor hos oss nu ett par veckor och idag kom brorsan Zingo och hälsade på. Pojkarna som nu är 10 mån gamla lekte härligt med varandra, precis som om de kände igen sin bror. Den minsta pojken i kullen Zingo var kraftfullare än sin bror Zicko, Zicko var högre och hade tunnare benstomme. De är lika varandra, fast ändå olika i typ.
Huvudbilden tv är på Zingo.


1 jan: Vår gamla hane Mac (Höghedens Lors Mac Leod) som bor sen flera år tillsammans med sin kompis Ceasar. Ceasar använder alltid honom som säng och Mac gillar det. Mac är pappa till flera underbara kullar. De har ärvt hans fina temprament. Nu har Mac hunnit bli 14 år. Vi får hoppas han hänger med ett tag till.

2017
Skickade in denna bild till en "julbildstävling" och bilden vann första pris. 500 kr att handla Husses foder/hundsaker för. (Valpen är Tultgårdens Cassy av Friheten 6 v gammal)
12 dec: Nu har Tuffa Tuffi fått somna in. Hon blev nästan 15 år. En fantastisk tik som tagit hand om sina valpar på ett underbart sätt. Hon har bott tillsammans med sin dotter Chika av Friheten i sju år och de har haft ett fint liv på en bondgård sen hon blev pensionär. Här hemma har vi både barnbarnet Bris av Friheten och Tuffis barnbarnsbarn Canarie av Friheten. Båda med lika fint temrament som Tuffi. På bilden sitter Tuffi th med sin dotter Chika tv och sina barnbarn Bris och Sol som är valpar på bilden.

5 nov: Godissök tycker hundarna är kul. Högt gräs eller i skogen är bra för då måste hundarna ner i backen med nosen för att få vittring av godiset. De tävlar med varandra för att få så mycket godis som möjligt.

30 okt: Vi fortsätter våra dryga mils långpromenader varje vecka. Oftast träffas vi på kvällar och nu har det blivit mörkt. Vi är många som hjälps åt att skrämma bort vildsvinen som vi hör o finns runt oss, även en björn som varit bakom huset. Sista veckan har även en varg setts flera ggr här i Edsbro. Känns lite väl mycket "vildmark" nu.
16 okt: Sommaren har kommit tillbaka några dagar och vi simmar både dag o kväll. Hundarna älskar att leka runt i vattnet, th simmar mamma Vilja med do ttern Bell sida vid sida.


18 grader varmt o hundarna fick ta ett sista kvällsdopp det här året.

22 sept: Jag har lärt Bris att när jag säger "sten" så ska hon hoppa upp på någon sten i närheten, då får hon belöning. Utan att jag lärt Tia eller Lyx har de själva kommit på vad jag menar med ordet "sten". Nu står det alltid tre hundar o väntar på någon sten när jag kommer. Även Bell har börjat fatta att de andra får något gott däruppe. På vissa stenar får de inte plats utan knuffas för att kunna stå kvar. Kul lek!!


10 sept: Idag vågade Bus lämna botten för första gången och simma ut efter apporten. Han bar den stolt in och lämnade sen av den fint i min hand.

1 sept: Idag var vi o hälsade på Ridgebackfamiljen Ingela. Nio hundar badade och lekte så bra tillsammans.

9 aug: Tänk att 11 goldens bara leker tillsammans utan något som helst gruff. Cassy av Friheten trimmade vi inför SKK utställningen i slutet av aug.


25 juli: Idag kom Marabou och Soliga Malört (Jazz) på besök. Vi tog en härlig proemad o badade lite i det varma vädret. Hundarna blev trötta o flåsiga i värmen utom Bus förstås som fick åka i sin vagn!
Fr vä: Jazz,Tia, Marabou, Bus, Bris, Vilja och Lyx.

14 juni: Promenad med gott fika hos Tultgårdens Solkatt och Zola av Friheten. Familjen blev stor när vi om dit.
28 juni: Nu när regnet dragit bort har hundarna o jag gjort en utflykt till Skatudden. Underbar vy med sten, klippor och havet. Kusten mellan Grisslehamn och Elmsta ser ut så här, bara att gå så långt man orkar. Bra simträning i vågor för hundarna i det öppna havet.

16 juni: SOMMARLOV och det började med att flytta ut till stugan. Första dagen tillbringade hundarna och jag med att gå en bit på Roslagsleden från Grisslehamn. Hundarna badade vid Albert Engströms stugan. Fantastiska klippor och öppet lugnt hav.



14 maj: Fyra generationer "Friheten". Tuffa Tuffi som fyllt 14 år med sin dotter Chika av Friheten 7 år, dotterdotter Bris av Friheten 4 år och dotterdotterdotters Canarie av Friheten 7 mån gammal.


14 april: Idag har matte Lisa och Tultgårdens Mm Marabou, mormor till valparna vi har nu varit på besök. Kul med många hundar som leker och gillar varandra.


1 april: Idag tog vi en tur till sommarstugan och en promenad vid stranden i Grisslehamn. Tia och Lyx tyckte det var mysigt med havet som skvalpade mot klipporna. Lite kallt i vattnet än för att våga bada något mer än tassarna. Det var bara solen som fattades!

4 mars: Nu när valparna flyttat till sina nya hem, har det kommit fyra semesterhundar hit istället de senaste veckorna. Alla hundar har lekt med varandra och hållit sams. För dagen är det sju golden här för igår åkte två hem. Det går bra att ta promenader med alla samtidigt.
.
Från vä Bris, Frida (inackorderingshund) Vilja, Lyx och Luvan. Lilla Tia kunde inte sitta fint i gruppen, utan rörde sig som hon ville!

20 jan: Idag blev det 1,5 mil promenad, varav den mesta tiden åkte "Tia" barnvagn. Hon somnar som ett litet barn i vagnen och vaknar direkt när jag stannar eller börjar prata med någon.

n.
4 jan: Finbesök av papporna Sörbäcks Colourful Quattro (Zappa) och Oxundas Unusual Unwyn (Casey). Alla tio hundarna fungerar bra ihop, här letar några godis i snön. Skönt att kunna gå runt kullen, på åkrarna och att hundarna kan springa runt och busa. Även valparna hängde med.

2016.
16 okt: I helgen har vi vait stugan och stängt för den här säsongen. Hundarna var inte ens badsugna något som är ovanligt hur kallt det än är i vattnet.
30 juni: Dagliga roddturen med hundarna. Idag var det varmt och helt vindstilla i Väddöviken.Hundarna trivs verkligen här vid vattnet.


Ibland tränar jag hundarna att hoppa ur båten på kommando o simma in till land.


28 juni: Tänk vad hundarna är olika. Vilja simmar oavbrutet under stunden vi är vid bryggan. Följer gärna med badbåten på turer. Luvan simmar en kort runda och vill sen ligga i solen o vakta handduken.


6 mars: Tuffa Tuffisdotter och barnbarn.
Just nubor det två extra hundar hos oss. Bådakommer från Frihetens linje där mamma eller mormor är Tuffi, nu 14 år gammal, döv men pigg. Till vä är det dottern Fiffi av Friheten, sen sitter pojken Sirocko av Friheten de är inackorderade här nu. De två till hö är mina och kullsyskon med Sirocko, Sunnan och Bris av Friheten. De tre är nu 1,5 år gamla.


2015
8 juni: Valparnas mormor Tuffa Tuffi kom o hälsade på sin dotter Chika och barnbarnen Sol och Bris.
Tuffi är nu 12 år sitter th, Chika 5 år är tv och Bris o Sol 1 år som är kullsyskon sitter i mitten. Alla hundarna är nytrimmade och kortklippta runt halsen inför sommarvärmen.


2014
26 juli: Nu tränar vi kommandot "hopp från bryggan" bra att kunna!


"Vilja" med på Häverö BK klickkurs.
Vi blev filmade på avslutningen, filmerna kommer snart ut på HBK hemsida, där kan ni se tricken som Vilja och de andra deltagarna kan. Vilja har jag tränat gå slalom mellan mina ben, dansa runt, hoppa upp på stenar och springa runt någon sak jag ställt ut ca 4-8 m bort. Nu har jag börjat träna henne att ligga ner och rulla runt på kommando.

Vilodag med bad o fiske 11 maj och 18 maj.
18 maj Fiskelyckan var lika god helgen efter, nu har de yngre hundarna Katt och Vilja blivit duktiga på att vara med i båten.


Våren är på gång.
2 mars: Första gången för "Katt" o "Vilja" att få bekanta sig med havet och stugan. Lite halt vid klipporna så Vilja fick bada också men det var Ok, inte tyckte hon att det var kallt.


Hästinsamling på Island.
Nu har jag fått uppleva något helt fantastiskt. Tänk er en flera mil lång dal. Hästarna drivs utmed floden som flyter sakta fram mitt i dalen, lagom fort så att hästarna kunde dricka. 300 ryttare driver med sig 600-700 hästar framåt. Solen skiner och inte knappt någon vind alls.
Vilken syn, det var så jag rös i hela kroppen vid flera tillfällen. Det fanns hästar överallt. Flocken fick vila ofta eftersom det var många föl med. Det var skönt för mig och de andra ryttare att få sträcka på benen.
Slutmålet var en stodessa hästar till sina ägare. Det var organiserad kaos och vi fattade inte hur ägarna kunde känna igen sina hästarna. Dagen efter sorterades alla igen sina hästar. Det gick till ungefär som man skiljer renar i fjällen. Varje gård hade sin egen fålla där rätt häst skulle in. Sorteringen av hästarna tog hela dagen. Vår gård hade ca 30 hästar som vi senare på kvällen drev hem med våra hästar. Dagarna var fulla med ridning. En dag hade vi teori och lektionsridning i ett ridhus. Vi hann även med ett studiebesök på ett hästcenter, ungefär som Flyinge i Sverige. Vi badade naturligtvis i Blue Lagoon, bara det var en upplevelse. Islänningarna hade inte haft en sån fin september på 50 år och då "råkar" vi komma dit.

Ni ser naturen bakom, underbar utsikt.

Vår grupp jag red med, vi var 10 som bodde ihop under veckan. Här vilar vi ut under en ridtur. Vi rider längst med havet under en dag.

Avslutningen i Blue Lagoon, inte så dumt det heller.



Äntligen har det vänt på dygn sex.
Nu har det vänt, svullnaden håller på och ger sig även om det går sakta, jag kan vara upprätt flminuter och värken lagt sig betydligt. Idag fredag kan jag stödja lite på benet.
Huggormsbettet efter fem dygn.
Benet är fortfarande helt svullet och det har spridit sig upp i låret. Knävecket och låret har nu också blivit blått och ömheten sitter i. Jag har fått en rullstol idag,helt underbart att slippa hoppa på kryckorna då det ger en enorm smärta i benet när jag är upprätt och ska förflytta mig. Nu finns risk för propp, då cirkulationen är dålig. Har varit på kontroll igen och kollat att jag inte har fått någon propp.

Huggormsbett 2 juli
När jag skulle klippa gräsmattan nedanför Kullen kände jag plötsligt ett ordentligt stick i foten. Bredvid gräsklipparen såg jag en grov huggorm sticka iväg. Jag blev rädd förstås när jag insåg att jag blivit ormbiten. I mitt hundapotek hade jag förstås Betapred hemma och ringde då min måg Thomas som är läkare och fick ordination vad som gällde vid ormbett. Svullnaden efter några timmar var enorm. Benet började spränga och smärtan var stor. Framåt kvällen kunde jag inte stödja på benet, kräktes flera gånger och var helt yr så fort jag inte låg ner. Efter en stilla lång natt med benet högt upp började benet spränga ännu mer och hade blivit lila/blått. Illamåendet och yrseln var fortfarande kvar. Efter samtal med sjukhuset som absolut ville att jag skulle komma in och ta blodprover var det bara att åka in. Morfinsprutan jag fick direkt när jag kom in var skön och jag kunde slappna av lite. Efter 1,5 tim var proverna klara som visade normala blodvärden. Läkaren ville ha mig kvar för smärtlindring och observation men efter lite "tjat" från mig var det OK att ta med mig morfintabletter hem istället och lova att inte röra mig. Just nu söndag em är jag inte så kaxig. Det är bara att sitta still med benet högt, men som tur är har jag ju min man som nu får ta allt ansvar. Valparna får nu vara kvar inne en vecka till eftersom jag inte kan gå ut till hundhuset.
Jag är nästan glad att det var jag som fick bettet och inte någon av hundarna, det är lättare för oss människor att berätta hur man mår än att avgöra hur en hund mår. Jag har nu verkligen lärt mig vad ett ormbett kan ställa till med och kommer inte att nonchalera en orm mer